1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Raineri: OPEC'in üretimi kısması ABDli ve Brezilyalı üreticileri memnun eder

Raineri: OPEC'in üretimi kısması ABDli ve Brezilyalı üreticileri memnun eder

Enerji Günlüğü - Şili’nin eski enerji bakanlarından Prof.Dr. Ricardo Raineri, OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin üretimi kısma kararlarına sadık...

Raineri: OPEC'in üretimi kısması ABDli ve Brezilyalı üreticileri memnun eder

Enerji Günlüğü - Şili’nin eski enerji bakanlarından Prof.Dr. Ricardo Raineri, OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin üretimi kısma kararlarına sadık kalmalarının en çok Amerikalı ve Brezilyalı üreticilerin işine yarayacağını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Petrol&Gaz Çalıştayı’nda konuşan Şili’nin eski enerji bakanlarından Prof.Dr. Ricardo Raineri, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin son dönemde aldıkları üretimi kısma kararını uygulamaları halinde bundan en çok Amerika ve Brezilyalı petrol şirketlerinin karlı çıkacağını belirtti. 

Petrol piyasası ve geleceğe ilişkin beklentilere ilişkin bir sunum gerçekleştiren Raineri, artan dünya nüfusu ile paralel artan enerji tüketimine dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda da fosil yakıtların temel enerji kaynağı olmaya devam edeceğini kaydetti. Bunun da COP21 İklim Değişikliği anlaşmasında öngörülen değerlerin yakalanmasını zorlaştırıcı bir etki yapacağını ifade eden Raireri, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi günde 1.8 milyon varil azaltma kararlarını uygulamaları halinde fiyatlardaki aşağı yönlü baskının azalacağını ancak, alternatif diğer petrol üreticileri olan ABD ve Meksika tarafından bu boşluğun doldurulmasının da fiyatlarda istenen toparlanmanın önünde engel olacağını belirtti.

Raineri, "Amerikalı ve Brezilyalı üreticiler OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin kararlarına sadık kalmasından çok memnun olacaktır. Bu yüzden 2017 yılı sonunda petrol fiyatı 55 olarak tahmin ediliyor, birileri demek ki bu senaryoya inanmıyor." ifadesini kullandı. 

PETROL VE DOĞALGAZ PİYASASINDAKİ ZORLUKLAR

Petrol ve doğalgaz piyasasında yaşanan ve yaşanacak olan zorluklara da değinen Raineri bu konuda genel zorluğun yenilenebilir enerji maliyetlerinin giderek azalmasına bağlı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması olduğunu ifade etti. Raineri bunun dışında temel zorlukları ise düşük ekonomik büyüme, fosil yakıtlara karşı toplumsal muhalefet, elektrikli araçların hızlı gelişimi, petrol rezervi açısından zengin ülkelerdeki politik ve güvenlik riskleri, enerji teşvikleri ve iş ortamı olarak sıraladı. 

Sabiha KÖTEK - Boğaziçi Üniversitesi/İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler