1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Rolls-Royce destekli elektrikli uçaklar göklerde

Rolls-Royce destekli elektrikli uçaklar göklerde

Rolls-Royce’un geliştirdiği Elektrikli Tahrik Ünitesi (EPU) ile çalışan iki farklı uçak test uçuşlarına yeniden başladı.

Rolls-Royce destekli elektrikli uçaklar göklerde

Enerji Günlüğü - Rolls-Royce’un geliştirdiği Elektrikli Tahrik Ünitesi (EPU) ile çalışan iki farklı uçak test uçuşlarına yeniden başladı.

Elektrikli araçlar, hava taşımacılığında da rüştünü ispatlama yolunda. Teknoloji şirketi Rolls-Royce tarafından geliştirilen elektrikli tahrik sistemlerinin hava araçlarında kullanımına ilişkin deneme çalışmaları hızlandı. Bye Aerospace eFlyer 2 prototipi ve teknoloji demonstratörü CityAirbus, bu teknolojiyi sergilemek üzere kısa test uçuşlarına başladı.

Bye Aerospace 2 koltuklu eFlyer 2’nin, uçuş eğitimi ve genel havacılık pazarlarına hizmet veren ilk FAA sertifikalı, pratik, tamamen elektrikli uçak olması planlanıyor.

70 KW’LIK ELEKTRİKLİ MOTOR

ABD Colorado'da bulunan Bye Aerospace tarafından tasarlanan Bye Aerospace 2 koltuklu eFlyer 2’nin geliştirme çalışmaları devam ediyor. Uçağın, 70kW elektrik motoru, ilgili güç elektroniği invertörü ve ilgili motor kumandasından oluşan Elektrikli Tahrik Ünitesi (EPU) tedarikini Rolls-Royce üstleniyor. Macaristan Budapeşte’deki Rolls-Royce Elektrikli Sistemler ekibi tarafından geliştirilen bu sistem, 2019'un başında test uçuşlarına başlamıştı.

TIRMANMA VE SEYİR PERFORMANSI ÖLÇÜLÜYOR

Bye Aerospace, uçağın tırmanma ve seyir gibi performans unsurlarını optimize etmek için çeşitli pervaneleri ve pervane ayarlarını test ediyor. Bu uçuş testleri, 2021 yılında yapılacak resmi belgelendirme testlerinin başlamasından önce platform düzeyinde sistem entegrasyonuna ve genel platform performansına ilişkin nihai ayarların yapılmasına da imkân tanıyor.

LANSMANA DOĞRU ÖNEMLİ ADIM

Rolls-Royce Elektrikli Sistemler Program Direktörü Mike Mekhiche eFlyer 2 ve CityAirbus demonstratörlerinin uçuşlarına yeniden başlamasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken “Bu testler uçak gövde üreticisi müşterilerimiz için de bizim için de büyük bir önem taşıyor. Testler ayrıca belgelendirme ile ticari lansman yolculuğunda da önemli bir adım teşkil ediyor” dedi.

EMİSYONSUZ VE REKABETÇİ UÇUŞ

Rolls-Royce, 2023 yılına kadar küçük pervaneli uçak pazarı için ilk sertifikalı elektrikli tahrik ünitesinin lansmanını yapmayı planlıyor. eFlyer 2’de fosil yakıt kullanılmadığı için pilot eğitim uçuşları da emisyonsuz ve maliyet açısından rekabetçi hale geliyor.

DİKEY KALKIŞ VE İNİŞ İMKANI

Dünyada Elektrikli Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) imkânı sunan uçaklar ile geleceğin hava taksilerini ticari açıdan ilk hayata geçiren şirket olma mücadelesi kızışıyor. Köklü havacılık sektörü oyuncularının yanı sıra yüzlerce start-up şirketinin de yer aldığı bu yarışta Airbus ile birlikte CityAirbus demonstratörüne yönelik tahrik sistemini geliştiren Rolls-Royce da ön saflarda yer alıyor.

SESSİZ PERVANELİ OKTOKOPTER

Tamamen elektrikle çalışan oktokopter, saatte azami 75 mil (120 km) hızla en fazla dört yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. Tasarlanan oktokopter, akustik kontrol ve daha sessiz bir uçuş için, sekiz pervane ile 1.000 rpm'den düşük bir hızla dönüyor. Almanya'nın Münih şehrindeki Rolls-Royce Elektrikli Sistemler ekiplerinden biri, 200kW'lik bir elektrikli motorun yanı sıra gerekli yüksek elektro-mekanik torku üretmek, dağıtmak ve yönetmek üzere geliştirilen ilgili güç elektroniği, kumanda, güç koruma ve dağıtım sisteminden meydana gelen elektrikli bir tahrik sistemi geliştirdi. Oluşturulan bu güç, düşük hızda dönen platform pervaneleri sayesinde çok yüksek bir itiş gücüne ulaşıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler