1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç bölgesel uçuşlarda elektrikli uçaklar kullanacak

Norveç bölgesel uçuşlarda elektrikli uçaklar kullanacak

2040’a kadar iç hat uçuşlarında yüzde 80 emisyon azaltmayı hedefleyen Norveç, Rolls-Royce ve Tecnam’ın geliştireceği elektrikli uçağı kullanacak.

Norveç bölgesel uçuşlarda elektrikli uçaklar kullanacak

Enerji Günlüğü - 2040’a kadar iç hat uçuşlarında yüzde 80 emisyon azaltmayı hedefleyen Norveç, Rolls-Royce ve Tecnam’ın geliştireceği elektrikli uçağı kullanacak.

Norveç, 2030 yılına kadar yurt içi tarifeli uçuşlarda ilk elektrikli uçağa sahip olmayı ve 2040 yılına kadar iç hat uçuşlarında yüzde 80 oranında emisyon azaltmayı hedefliyor. Bu hedef kapsamında Norveç, İngiltere merkezli Rolls-Royce ve İtalyan uçak gövde üreticisi Tecnam ile işbirliği yapacak. İskandinavya'nin en büyük bölgesel havayolu şirketi Norveçli Widerøe, Rolls-Royce ve Tecnam’ın 2026 yılında hizmete sunacakları, kısa mesafe uçuşlara yönelik tamamen elektrikli P-Volt yolcu uçağı projesi kapsamında bir işbirliği anlaşması imzaladı. 

İşbirliği kapsamında Rolls-Royce tahrik ve güç sistemlerindeki uzmanlığını ortaya koyarken, Tecnam uçak tasarımı, üretimi ve sertifikasyon konusundaki yeteneklerini masaya getirecek. Widerøe’nin misyonu ise, uçağın 2026 yılında hizmete girmesi için bir havayolu işletmecisi olarak tüm yetkinlikleri ve gereksinimleri sağlamak olacak.

NORVEÇ İÇİN İDEAL ÇÖZÜM

Covid-19 salgınından önce Widerøe, 44 havalimanından oluşan bir ağ kullanarak günde yaklaşık 400 uçuş gerçekleştiriyordu ve uçuşların yüzde 74'ü 275 km'den kısa mesafeye sahipti. Bu süreçte, en kısa uçuş süreleri yedi ile on beş dakika arasındaydı. Ancak, tamamen elektrikli uçakların geliştirilmesi, Wideroe'nun 2026 yılına kadar ilk tamamen elektrikli uçuşunu yapma hedefine olanak tanırken, insanların sürdürülebilir bir yöntemle bağlantıda kalmalarını da mümkün kılacak. Bu bağlamda 11 koltuklu Tecnam P2012 Traveller 'ın temel alındığı tamamen elektrikli P-Volt uçak projesi, hem kısa kalkış ve inişler hem de Norveç'in Kuzey ve Batı kıyısındaki rotalar için oldukça ideal bir çözüm sunacak. Program kapsamında, 2026 yılından itibaren Norveç pazarında kullanılabilecek tamamen elektrikli bir yolcu uçağının geliştirilip üretilmesi konusunda gerekli tüm unsurlar ele alınacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler