1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rosatom rüzgarda 3,400 MW’lik kapasite hedefliyor

Rosatom rüzgarda 3,400 MW’lik kapasite hedefliyor

Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'a bağlı NovaWind, 2024 yılı sonuna kadar 3,400 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Rosatom rüzgarda 3,400 MW’lik kapasite hedefliyor

Enerji Günlüğü - Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'a bağlı NovaWind, 2024 yılı sonuna kadar 3,400 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Rusya'nın askeri ve sivil bütün nükleer faaliyetlerini yürüten Rosatom, nükleerin yanı sıra rüzgar enerjisi ile ilgili de projeler yürütüyor. Rosatom’un rüzgar enerjisine yönelik çalışmalarını yürüten NovaWind A.Ş, 2024 yılı sonuna kadar 3,400 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Şirket orta vadede ise 5 GW’lık kapasiteye sahip rüzgar enerjisi projelerinden oluşan bir portföy oluşturmayı hedefliyor.

Şirketin ilk projesi olan ve Rusya'nın güneyindeki 150 MW kapasiteli Adygea'da bulunan, ülkenin en büyük rüzgar enerjisi santrali tamamlandı. Santral bu yılın Mart ayında toptan elektrik piyasasına enerji sağlamaya başladı. Rusya'nın Stavropol ve Rostov Bölgesindeki 4 sahada daha rüzgar projelerinin inşaatı devam ediyor. Şirketin Rusya pazarındaki proje portföyü 1 GW’lık bir kapasiteye ulaştı.

GELİŞTİRİLMEKTE OLAN RÜZGAR PROJELERİ

Stavropol ve Rostov bölgelerinde rüzgar enerji santrallerinin inşaat programı devam ediyor. Stavropol bölgesinin Koçubeevsk ilçesinde kurulacak olan rüzgar enerjisi santrali, en büyük rüzgar enerjisi santrallerinden biri olacak. Kurulu gücü 210 MW olacak olan rüzgar enerji santrali, her biri 2.5 MW'lık kapasiteye sahip 84 adet rüzgar türbininden oluşacak. Stavropol bölgesinde 60 MW’lık kapasiteye sahip Karmalinovskaya rüzgar santralinin ve Rostov bölgesinde yer alacak 120 MW’lık kapasiteye sahip Marçenkovskaya rüzgar santralinin inşaatına da başlandı. Stavropol bölgesinde ayrıca 3 proje daha geliştirme aşamasında.

2020 yılı başı verilerine göre Rusya’daki elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 19’u, 38 nükleer santrale ait 11 güç ünitesi tarafından karşılanırken, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 12 ülkede 36 nükleer güç ünitesi projesini de hayata geçiriyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler