1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom yeşil nükleer için AB gerekliliklerini yayınladı

Rosatom yeşil nükleer için AB gerekliliklerini yayınladı

Rosatom, nükleer projelerin yeşil olarak tanınması için AB gerekliliklerinin ayrıntılı bir analizini yayınladı.

Rosatom yeşil nükleer için AB gerekliliklerini yayınladı

Enerji Günlüğü - Rosatom, nükleer enerjinin yeşil olarak tanımlanması için gereken AB Taksonomi kriterlerinin analizini yayınladı.

Rosatom, Temmuz 2022'de kabul edilen Avrupa Birliği (AB) Taksonomisine Ek Delegasyon Protokolü’nde belirtildiği gibi, nükleer projelerin yeşil olarak tanınması için AB gerekliliklerinin ayrıntılı bir analizini yayınladı. Rosatom analizinin yayınlanması, diğer konuların yanı sıra yeşil teknolojileri ve enerji geçişine yönelik yolları ele alan Birleşmiş Miilletler (BM) Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı (COP27) ile aynı zamana denk getirildi.

Analiz, mevcut VVER reaktör teknolojilerinin yanı sıra yakıt döngüsünün kapatılması alanında mevcut ve devam etmekte olan bir dizi yenilikçi gelişmeyle ilgili olarak yapıldı. Analizdeki, AB'nin kriterlerini destekleyen dört ana başlık aşağıdaki şekilde sıralandı:

  • Minimum sera gazı emisyonu seviyesinin teyit edilmesi,
  • Bir nükleer enerji santralinin işletme aşamasında güvenlik,
  • Nükleer yakıt döngüsü,
  • Nükleer güç santrali (NGS) ömür döngüsünün son aşaması.

Ayrıca Rosatom'un nükleer enerji alanındaki teknolojik çözümlerinin, nükleer santral güvenlik ve güvenilirlik gereklilikleri dahil olmak üzere AB Taksonomi kriterlerini karşıladığı bildirildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler