1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Rosatom Kuzey Kutbu sularının güvenliği için harekete geçti

Rosatom Kuzey Kutbu sularının güvenliği için harekete geçti

Rosatom ve MSU MRC, Kuzey Kutbu’nda çevre izleme alanında iş birliği anlaşması imzaladı.

Rosatom Kuzey Kutbu sularının güvenliği için harekete geçti

Enerji Günlüğü - Rosatom, Kuzey Kutbu Bölgesi sularındaki çevre güvenliğini sağlamak amacıyla MSU MRC ile işbirliği anlaşması yaptı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ve Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi (MSU MRC), 2022-2023 yılları boyunca Kuzey Kutbu'nda çevre izleme alanında iş birliği yapmak üzere anlaşma imzaladı. Anlaşma kararının, 3 Ekim'de düzenlenen 1. Rusya Federasyonu Denizcilik Kongresi'nin ilk gününde alındığı bildirildi.

Kuzey Kutbu'nun Kalkınması Özel Temsilcisi Vladimir Panov Rosatom’u temsil ederken, Genel Müdür Dmitry Korost ise Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi adına anlaşma süreci içinde yer aldı.

“TİCARİ GEMİCİLİĞİN KUZEY KUTBU’NDAKİ DENİZ EKOSİSTEMLERİNE BİR ETKİSİ YOK”

Rusya’nın Kuzey Kutbu Bölgesi sularında su üstü ve su altı çevre güvenliğinin kapsamlı bir şekilde araştırılması ve izlenmesi amacıyla imzalanan işbirliği anlaşmasına ilişkin açıklama yapan Vladimir Panov, MSR MRC ve uluslararası uzmanlar tarafından 2021-2022 yıllarında Kuzey Deniz Rotası (NSR) sularında bulunan 50 izleme istasyonunda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Panov konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Çalışmanın sonuçlarına dayanarak çıkarılabilecek en önemli sonuç, ticari gemiciliğin şu anda Kuzey Kutbu'ndaki deniz ekosistemleri üzerinde önemli bir etkisi olmadığıdır. Bu yıl da devam eden araştırmalar, NSR'nin kapsamlı bir çevre izleme programını oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Bu programın, ayrı bir ulusal çevre izleme alt sisteminin temelini oluşturacağına inanıyoruz."

Dmitry Korost ise bu yıl deniz ekosistemlerinin incelenmesindeki eksiklikleri tespit etmek ve gidermek için çalışmalara devam edildiğini vurgulayarak, “Kuzey Kutbu'ndaki çevresel durum hakkında gerçek zamanlı olarak bilgi edinmemizi sağlayacak dijital hizmetler geliştireceğiz. Ayrıca NSR sularında saha çalışmaları sürüyor. Çalışmaların keşif aşaması şu anda Doğu Arktik'te devam ediyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler