1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rum yönetiminden ExxonMobil-Qatar Petroleum’a yeni lisans

Rum yönetiminden ExxonMobil-Qatar Petroleum’a yeni lisans

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ExxonMobil-Qatar Petroleum Konsorsiyumu’na karasularında bulunan 5’inci parsel için doğal gaz arama lisansı verdi.

Rum yönetiminden ExxonMobil-Qatar Petroleum’a yeni lisans

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ExxonMobil-Qatar Petroleum Konsorsiyumu’na karasularında bulunan 5’inci parsel için doğal gaz arama lisansı verdi.

Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) sondaj programları yeniden başladı. Bölgede yeni bir gerginliğe yol açması beklenen bu adım kapsamında Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti kabinesi, Amerikan ExxonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum'dan oluşan konsorsiyuma karasularında bulunan 5’inci parsel için doğal gaz arama lisansı verdi.

EXXONMOBİL %60 HİSSE İLE İŞLETMECİ ŞİRKET

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilides, yoğun görüşmelerin ardından konsorsiyum ile üzerinde anlaşmaya varılan arama ve üretim paylaşım sözleşmesini Kıbrıs Cumhuriyeti adına imzalamaya yetkilendirildiğini kaydederek, ExxonMobil’in yüzde 60 hisse ile 5’inci parsel imtiyazını yöneteceğini açıkladı. 

BLOK 10 ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

ExxonMobil ve ortağı Qatar Petroleum, 10’uncu parselde lisansa sahip. Doğal gazın keşfedildiği blokta ortaklık Aralık ayının başında bir değerleme kuyusu açmayı planlıyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi, tek taraflı olarak ilen edilen Rum münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içerisinde bulunan 10’uncu parseldeki "Glafkos" yatağında Exxon Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumu tarafından bir teyit sondajı yapılması amacıyla 23 Kasım 2021 tarihinde NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayımlamıştı. Yatakta 5-8 trilyon ayak küp doğal gaz içerdiği tahmin edilen bir doğal gaz rezervi keşfedilmişti.

10. PARSEL ÇEKİŞMELİ ALANIN DIŞINDA

KKTC’nin TPAO’ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği E, F ve G sahaları, Rum Yönetimi’nin belirlediği 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar ile çakışıyor. ExxonMobil’in arama yapacağı 10 numaralı blok ise kesişen bölgelerin dışında kalıyor. Buna rağmen KKTC’nin Ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler