1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs sularında ikinci doğal gaz keşfi

Güney Kıbrıs sularında ikinci doğal gaz keşfi

ExxonMobil-Qatar Petroleum Konsorsiyumu, Güney Kıbrıs sularındaki 10. parselde açtıkları  Glaucus-2 kuyusunda yüksek kaliteli doğal gaz keşfetti.

Güney Kıbrıs sularında ikinci doğal gaz keşfi

Enerji Günlüğü - Amerikan ExonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum ortaklığı, Güney Kıbrıs sularındaki 10. parselde ikinci kez yüksek kaliteli gaz rezervi tespit etti.

ExxonMobil-Qatar Petroleum Konsorsiyumu, Kıbrıs adası açıklarındaki 10. parselde başladığı petrol ve doğal gaz sondaj çalışmalarında bir kez daha yüksek kaliteli doğal gazın varlığını ortaya koydu. Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı,  ExxonMobil ve Qatar Petroleum konsorsiyumunun, 10. parselde 3 aydır süren çalışmalar sonucunda Glaucus-2 kuyusunda yüksek kaliteli doğal gaz tespiti yaptığını duyurdu. 

Yapılan açıklamada, "Ortak girişim, rezervuarın niteliksel ve niceliksel özelliklerini ve aynı zamanda bulguyu geliştirme ve ticarileştirme potansiyelini belirlemek için toplanan verilerin ayrıntılı bir analizi ve değerlendirmesi ile ilerleyecektir” denildi. Sondaj Gemisi “Stena Forth”un Pazar gecesi sahadan ayrıldığı kaydedildi. 

Konsorsiyum, 2019 yılında Glaucus-1 kuyusunda 5 ila 8 trilyon fit küp gaz rezervi olduğunu açıklamıştı. İlk açılan Delfin 1 kuyusu ise ticari bir rezerve ulaşamamıştı.  10. Parselde ExonMobil’in %60 ve Katarlı Qatar Petroleum’un %40 hissesi bulunuyor.

KKTC’nin TPAO’ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği E, F ve G sahaları, Rum Yönetimi’nin belirlediği 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar ile çakışıyor. ExxonMobil’in arama yapacağı 10 numaralı blok ise kesişen bölgelerin dışında kalıyor. Buna rağmen KKTC’nin Ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler