1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ruslar Finlandiya`da nükleer satın aldı

Ruslar Finlandiya`da nükleer satın aldı

Enerji Günlüğü - Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, AB üyesi Finlandiya’nın Fennovoima Nükleer Enerji Şirketi hisselerinin yüzde 34’ünü satın...

Ruslar Finlandiya`da nükleer satın aldı

Enerji Günlüğü - Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, AB üyesi Finlandiya’nın Fennovoima Nükleer Enerji Şirketi hisselerinin yüzde 34’ünü satın aldı.

Akkuyu Nükleer Santrali’ni de yapacak olan Rus devlet nükleer şirketi Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre şirketin kardeş kuruluşlarından Raos Voima Oy, Finlandiya’nın Fennovoima şirketine ait hisselerinin yüzde 34'ünü satın aldı.

Satışın değeri henüz açıklanmadıb Anlaşma, Fennovoima şirketinin Nisan ayında yapacağı hissedarlar toplantısında onaylanacak.

GÖRÜŞMELER TEMMUZ'DA BAŞLAMIŞTI

Akkuyu Nükleer Santrali'ni de yapacak olan Rus Nükleer Kamu Şirketi ROSATOM ile Finlandiya Nükleer Şirketi Fennovoima, Hanhikivi Nükleer Güç Santrali'nin yapımı için sözleşme müzakerelerine Temmuz ayında başlamıştı.

AKKUYU İLE AYNI TEKNOLOJİ UYGULANACAK

Fennovoima şirketi o tarihte, bin 200 MW gücüne sahip Rus tasarımı olan reaktörün beklentilerini karşıladığını duyurmuştu. ROSATOM tasarımı olan VVER (su soğutmalı su moderatörlü reaktör) AES-2006 projesi, yıllardır kullanılan VVER reaktör serisinin son modeli olarak biliniyor. Bu teknoloji Akkuyu NGS Projesi’nde de uygulanacak.

19'U RUSYA DIŞINDA 29 NÜKLEER ÜNİTE

Rusya Federasyonu Nükleer Kamu Şirketi ROSATOM, 270'ten fazla sanayi ve bilimsel araştırma kuruluşunu bünyesinde barındırıyor. ROSATOM, dünya nükleer teknolojileri piyasasında lider konumunda. Devlet kuruluşu ROSATOM, 19'u yurt dışında olmak üzere, toplam 28 adet nükleer santral güç ünitesi inşaatına ilişkin proje gerçekleştiriyor.

KIRIM GERGİNLİĞİ ENGELLEMEDİ

Batılı ülkeler Kırım'ın Rusya'ya katılması yönündeki kararlar üzerine Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında ilk adımını, ödeme sistemi firmaları Visa ve MasterCard'ın Rus bankalarıyla çalışmayı bırakmasıyla geçen hafta atmıştı. Batılı ülkelerin nükleer enerji alanında da Rusya'ya yaptırıma hazırlandığı bir dönemde, AB üyesi Finlandiya’nın, Rusya ile nükleer enerji alanında kapsamlı bir işbirliği anlaşmasına imza attığına dikkat çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler