1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’dan batılı şirketlere gaz fiyatı sınırlaması

Rusya’dan batılı şirketlere gaz fiyatı sınırlaması

Gazprom, Alman Wintershall ve Avusturyalı OMV şirketiyle bulunduğu bazı ortak projelerden aldığı doğalgaza belirlenecek fiyattan fazla ödemeyecek.

Rusya’dan batılı şirketlere gaz fiyatı sınırlaması

Enerji Günlüğü - Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'un OMV ve Wintershall ile birlikte işlettiği sahalardan gaz alımına fiyat sınırlaması getirildi.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin imzaladığı kararname ile Gazprom'un Alman enerji şirketi Wintershall ve Avusturyalı enerji şirketi OMV ile ortak girişimden belirlenen fiyatın üzerinde doğal gaz satın almasını yasakladı. Ekonomik önlemler geriye dönük olarak 1 Mart 2022'den itibaren geçerli olacak. Kararnameye göre, Rus hükümeti de söz konusu tavan fiyatı 10 gün içerisinde belirleyecek.

“KARAR MİSİLLEME DEĞİL”

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, kararın Batı'nın doğal gaz fiyatına tavan getirmesine bir yanıt olmadığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü, "Alınan bu karar Avrupa'nın kararları ile ilişkili değil. Bir grup dost olmayan ülkenin eylemlerine bir yanıt" dedi.

Peskov, Gazprom'un OMV ve Wintershall ile ortaklaşa işlettiğini Urengoyskoye ve Yuzhno-Russkoy gaz sahalarında hükümet tarafından belirlenmiş fiyat limitini aşan üretimleri almayacağını belirtti.  

Geçen hafta Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin enerji bakanları, toptan doğal gaz alımı için 180 euro/MWh tavan fiyat belirlenmesi üzerinde anlaşmışlardı.

PUTİN MİSİLLEME KARARLARINI HAFTAYA İMZALAYACAK

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rus petrolüne uyguladığı fiyat sınırına yanıt verecek kararnameyi gelecek hafta imzalama niyetinde olduğunu söyledi. Putin, imzalayacağı kararnamenin içeriği konusunda detay vermedi.  G7, AB ve Avustralya Rus petrolü için 5 Aralık'ta 60 dolar/varil sınır belirlemişlerdi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler