1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa doğal gaza fiyat sınırında anlaştı

Avrupa doğal gaza fiyat sınırında anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, aşırı yüksek gaz fiyatlarını sınırlamak için doğalgaza megavatsaat başına 180 euro tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.

Avrupa doğal gaza fiyat sınırında anlaştı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin enerji bakanları, toptan doğal gaz alımı için 180 euro/MWh tavan fiyat belirlenmesi üzerinde anlaştılar.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Çekya'nın gelecek ay teslimatlı doğal gazda fiyatın 3 gün ile 188 euro/MWh seviyesinin üzerinde kalması halinde düzeltme hareketlerinin tetiklenmesi önerisini görüşmek için Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, geçici bir mekanizma üzerinde anlaştılar.

Yapılan açıklamada, tavan fiyatın Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 euroyu aşması ve aynı dönemde Avrupa'da sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 35 euro üzerine çıkması durumunda yürürlüğe gireceği belirtildi. AB üyelerinin üzerinde anlaştıkları doğal gaz fiyat sınırı 15 Şubat'ta yürürlüğe girecek. 

KARAR BELLİ DURUMLARDA ASKIYA ALINABİLECEK

Öte yandan tavan fiyat uygulaması, özellikle gaz talebinin bir ayda yüzde 15 veya 2 ayda yüzde 10 artması, LNG ithalatının önemli ölçüde azalması veya TTF'de işlem gören gaz miktarının geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde düşmesi durumunda askıya alınacak. Uygulamayı askıya alma kararı, AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan bir gün sonra yürürlüğe girecek.

RUSYA’DAN TEPKİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Avrupa Birliği'nin doğal gaz fiyatına sınır getirilmesi konusunda aldığı karara sert tepki gösterdi. Peskov, alınan kararın piyasa fiyatlamasına bir saldırı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini söyledi. Rusya bu karara karşı nasıl yanıt vereceği konusunda bir karar almaya çalışıyor.

ALMAN ZUKUNFT GAS: SİYASİ BİR İLLÜZYON

Alman doğal gaz sektörünün lobi kuruluşu Zukunft Gas da, Avrupa Birliği'nin toptan gaz satış fiyatına sınır getirme çabasının "siyasi bir illüzyon" olduğunu ve pratikte uygulanamayacağını açıkladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler