1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı Üniversitesi’nin hidrojen projesine AB’den hibe

Sabancı Üniversitesi’nin hidrojen projesine AB’den hibe

Toplam bütçesi 36 milyon euro olan Hidrojen Vadisi Projesi’ne tek seferde 7.455.625 euro tutarındaki en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi sağlandı. 

Sabancı Üniversitesi’nin hidrojen projesine AB’den hibe

Enerji Günlüğü - Sabancı Üniversitesi'nin de dahil olduğu Hidrojen Vadisi Projesi, Türkiye Çerçeve Programları içinde bugüne kadar tek seferde alınan en yüksek AB Katkılı hibe ile desteklenmeye hak kazandı. 

Bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi amaçlanan Temiz Hidrojen Ortaklığı (Clean Hydrogen Partnership) 2022 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’den Sabancı Üniversitesi ile birlikte 13 ortağın yer aldığı “HYSouthMarmara” akronimli proje” desteklenmeye hak kazandı. Toplam bütçesi 36 milyon euro olan proje ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk gerçekleşti ve tek seferde 7.455.625 euro tutarındaki en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi sağlandı.

PROJE 5 YIL SÜRECEK

5 yıl sürmesi planlanan projenin, temiz hidrojen üretimi ve kullanımına, buna ilişkin teknoloji-odaklı altyapıların gelişimine ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlaması öngörülüyor. 

Proje kapsamında, Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedefleniyor. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak. Aynı zamanda proje kapsamında Dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutan bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarının Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımıyla incelenmesi öngörülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler