1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye iki hidrojen projesine başladı

Türkiye iki hidrojen projesine başladı

Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi Bandırma Enerji Üssü’ne kurulacak.

Türkiye iki hidrojen projesine başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye, yeşil hidrojen üretimi için iki projeyi hayata geçirecek. Bu kapsamda Türkiye’nin hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi kurulacak.

"HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi İmza Töreni" gerçekleştirildi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatör olarak yer aldığı uluslararası ortaklı 16 üyeli konsorsiyumun hazırladığı “HYSouthMarmara Projesi”nin hayata geçmesi ile Güney Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 2053 karbon nötr ekonomisine ulaşmasında öncü bölgelerden biri olacak. Ayrıca Bölge, Avrupa ülkelerine hidrojen ve türevlerinin ihracatında da önde gelen bölgelerden biri olmaya aday duruma gelecek.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) hibe desteği ve Eti Maden ile Enerjisa Üretim’in eş finansman sağladığı ‘Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” Güdümlü Projesi’ ile Vadiye ve bölgenin hidrojen ekonomisine yerli ve yeni bir katkı daha sunulacak. Proje ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi TÜBİTAK MAM ve ASPİLSAN Enerji tarafından Bandırma Enerji Üssü’ne kurulacak. Başlangıç adımı olarak nitelenen bu pilot projeden sonra kısa süre içerisinde Türkiye’nin MW ölçeğinde ilk yerli elektrolizörünü geliştirecek kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.

“GÜNEY MARMARA’DA HİDROJEN EKONOMİSİNİ YEŞERTMEK İSTİYORUZ”

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu iki projenin Türkiye'ye hidrojende lig atlatacağını ve hidrojen ihracatçısı bir ülke konumuna gelebileceğini vurguladı. Varank, hidrojen teknolojisinin Türkiye'nin enerji koridoru olmasında ve kendi üretim kabiliyetlerini farklı bir boyuta taşımasında önemli bir alan olduğunu belirterek, “Güney Marmara Bölgesi halihazırda Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 13'ünü sağlıyor. 3 GW kapasiteye yaklaşan yenilenebilir enerji kurulu gücüyle ülkemizin bir numaralı bölgesi. İnşallah bu projeyle bölgede hidrojen ekonomisini yeşertmek istiyoruz” dedi. 

 

İlgili Haberler