1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Sabancı’nın ABD’deki yenilenebilir kurulu gücü 500MW’a çıkacak

Sabancı’nın ABD’deki yenilenebilir kurulu gücü 500MW’a çıkacak

Sabancı Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler: Oriana Solar’ın satın alınmasıyla, Sabancı Grubunun ABD’deki yenilenebilir enerji kurulu gücü 500MW’ı aşacak.

Sabancı’nın ABD’deki yenilenebilir kurulu gücü 500MW’a çıkacak

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Oriana Solar’ın satın alınmasıyla, Sabancı Grubunun ABD’deki yenilenebilir enerji kurulu gücünün 500MW’ı aşacağını söyledi. 

Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) yatırımlarıyla yenilenebilir enerji portföyünü büyüten Sabancı Grubunun, yüzde 100 iştiraki Sabancı İklim Teknolojileri AŞ çatısı altındaki ABD merkezli Sabancı Renewables Inc. şirketi, ABD merkezli Oriana Solar LLC şirketinin yüzde 100 hissesini satın aldı. Oriana Solar LLC, Teksas eyaletinde 232MW'lık güneş enerjisi santrali (GES) ve 60MW’lık enerji depolama tesisi lisansını elinde bulunduruyor. 

Hacı Ömer Sabancı Holding [SAHOL], Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye’de ve ABD’de gerçekleştirdikleri yatırımların hızla arttığını ve gelecek 5 yıl içinde Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının üçte birinin, Sabancı imzasını taşıyacağını söyledi.

ABD YATIRIMLARI TAMAMLANDIĞINDA KURULU GÜCÜ 500 MW’I AŞACAK

Oriana Solar’ın santral yatırımının 2023 yılı içerisinde başlaması ve 2025 yılı ikinci çeyreğinde tesislerin devreye alınması planlanıyor. Yapılacak güneş enerjisi santrali, Sabancı Grubunun ABD’de hayata geçireceği ikinci yenilenebilir enerji yatırımı olacak. Sabancı Grubunun Teksas’ta inşaat çalışmalarını sürdürdüğü 272MW’lık Cutlass II GES’in de 2024 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması bekleniyor. 

Bu iki yatırım devreye alındığında, Sabancı Grubunun ABD’deki yenilenebilir enerji portföyü 500MW’ı aşacak. Şirket kısa süre içinde ülkedeki kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor. 

ABD’deki yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, “Sabancı Topluluğu olarak Türkiye ile dünya arasında köprü görevi görmeye devam ediyoruz. Yenilenebilir başta olmak üzere, enerji alanında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, Türkiye’de özel sektöre öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Enerjisa Üretim şirketimiz aracılığıyla bir yandan toplam 1.000MW büyüklüğündeki rüzgâr enerjisi santrallerimizi kademeli olarak devreye almaya hazırlanırken, bir yandan da mevcut santrallerimizde planladığımız kapasite artırımlarıyla, Türkiye’deki kurulu gücümüzü 5.000MW’ın üzerine çıkarmak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz diye konuştu. 

“TÜRKİYE’DEKİ HER ÜÇ RES VE GES’TEN BİRİ SABANCI İMZASI TAŞIYACAK”
 
Enerji ve iklim teknolojilerindeki büyüme stratejilerinin bir diğer ayağının da yurt dışı rekabetçi pazarlarda yenilenebilir enerji portföyünü büyütmek olduğunu kaydeden Kıvanç Zaimler, “Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye’de hayata geçirilecek her üç rüzgâr ve güneş santralinden biri Sabancı Topluluğu imzası taşıyacak. ABD’deki ilk güneş enerjisi yatırımını geçtiğimiz yıl açıklamıştık. 272 MW’lık Cutlass II santralimizin inşaat süreçlerine devam ederken, imzalarını attığımız Oriana Solar LLC ile de bölgedeki varlığımızı daha da güçlendireceğiz” dedi. 

“YIKICI TEKNOLOJİLERE YATIRIM YAPIYORUZ”

ABD’deki yatırımlarının sadece üretimle sınırlı olmadığının kaydeden Zaimler, sözlerini şöyle tamamladı, “Stratejik yönümüzü, geleneksel teknolojilerden yıkıcı teknolojilere doğru çevirirken, devrim niteliğindeki fikirler ve gerçekleştirdiğimiz erken aşama yatırımlarla dünyadaki enerji geçişine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ABD merkezli toplam 4 farklı fon ve start-up’a yatırım yaptık. Bu yıkıcı teknolojilerin geliştiricileri arasında yer alarak, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi Türkiye enerji sektörünün kullanımına sunmak en büyük hedefimiz”.

Yıkıcı teknoloji kavramı, mevcut yollarla yapılan işlerin, yeni bilgi tabanlarıyla yapılmasını sağlayan teknolojiler için kullanılıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler