1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Salihli’de 8 bin konuta daha jeotermalle ısıtma

Salihli’de 8 bin konuta daha jeotermalle ısıtma

Halen 8 bin hanenin jeotermal kaynakla ısındığı Salihli’de yeni açılacak kuyularla 8 bin hanenin daha jeotermal kaynakla ısıtılması hedefleniyor.

Salihli’de 8 bin konuta daha jeotermalle ısıtma

Enerji Günlüğü - Halen 8 bin hanenin jeotermal kaynakla ısındığı Salihli’de yeni açılacak kuyularla 8 bin hanenin daha jeotermal kaynakla ısıtılması hedefleniyor. 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, kentteki tepkilere yol açan jeotermal sondaj çalışmaları konusunda bir açıklama yaptı. Salihli’deki jeotermal enerji faaliyetlerinin, 1976 yılında başladığını ve 1990’lı yıllarda farklı belediye başkanlarının yönetiminde yeni kazılarla devam ettiğini belirten Kayda şöyle dedi: 

“O günden bu yana açılan toplam 28 kuyudan bugün sadece sekizi çalışıyor. Bu nedenle yakın geçmişte şehrin ısıtılmasında sorunlar yaşandı. Bu nedenle belediye adına kayıtlı 178 sıra numaralı jeotermal arama sahasını ihaleye çıkardık. Tüm Türkiye’ye açık ihalede sahayı 30 yıllığına Sanko Enerji devraldı. Şirket söz konusu sahada kuyu açıp sıcak su çıkarmayı beklemeden, kendisine ait iki kuyuyu Salihli Belediyesi’ne tahsis etti. Bu sayede Salihli son iki kıştır ısınma sorunu yaşamadı.” 

BELEDİYE’YE HEM KİRA HEM ELEKTRİKTEN PAY 

Zeki Kayda’nın verdiği bilgiye göre ihale kapsamında Sanko Enerji, belediyeye ait sahada çıkaracağı jeotermal kaynaktan 27.6 MWt gücünde sıcak suyu şehrin ısıtılmasına tahsis edecek. Şirket bunun yanı sıra Salihli Belediyesi’ne yıllık 1.5 milyon lira kira ödeyecek. Ayrıca elektrik üretiminden elde edeceği brüt gelirin yüzde 8.70’ini de belediyeye aktaracak.  

Salihli’deki kuyulardan çıkan suyun tümünün reenjekte edildiğini belirten Zeki Kayda, yeni kuyu sayesinde ısıtma hizmeti verilen 8 bin aboneye yeni 8 bin abone ekleme imkânına kavuşacaklarını vurguladı.

SANTRALİN KURULACAĞI YER 

Bazı belediye meclis üyelerinin ihaleyi dava konusu ettiğini ancak mahkemenin işlemlerin hukuka uygun olduğu gerekçesi ile başvuruları reddettiğini belirten Zeki Kayda şöyle devam etti: “Bu kapsamda ilgili firma tarafından tüm izin ve onaylar ilgili mercilerle alınmak suretiyle arama çalışmalarına başlanmış ve Hacıbektaşlı’da arama kuyu açma işlemine girişilmiştir. Bu aşamada yapılan işlem sadece arama sondajı olup, santral kurulumu ile alakalı değildir. Çalışmalar bittikten sonra santral kurulma aşamasına gelinmesi halinde kurulacak santralin, tüm ilgili kuruluşlardan alınacak onaylar ve belediyemizin kararı ile vatandaşlarımızı hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek bir lokasyonda olması sağlanacaktır.”

Bu konuda bazı art niyetli çevrelerce kamuoyuna kasıtlı olarak verilen yanlış bilgilere itibar edilmemesini isteyen Belediye Başkanı Zeki Kayda, “Belediyemiz, vatandaşlarımızın sağlığını ve çıkarlarını korumak için üzerine düşen tüm tüm sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmekte ve konuyu ciddiyetle takip etmektedir” dedi

SANTRAL “UYGUN” BİR YERE KURULACAK

Başkan Salih Kayda, Hacıbektaşlı’daki sahadan elde edilecek sıcak sudan elektrik üretecek santralin de burada değil, Belediye’nin uygun göreceği başkan bir yerde kurulacağını ifade etti. Öte yandan Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından yapılan açıklamada, şehirde 8 bin abonenin jeotermal kaynakla ısındı belirtilerek, Hacıbektaşlı’daki kaynak sayesinde 8 bin yeni aboneye daha ısı verileceği vurgulandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler