1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sarı: 4. nükleer santral projesi için saha araştırmalarımız devam ediyor

Sarı: 4. nükleer santral projesi için saha araştırmalarımız devam ediyor

Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, nükleer santral projelerinin yanı sıra SMR teknolojilerini de kullanmayı planladıklarını ve bu amaçla ABD, İngiliz, Fransız şirketleriyle yakın temasta olduklarını açıkladı.

Sarı: 4. nükleer santral projesi için saha araştırmalarımız devam ediyor

Enerji Günlüğü - Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, Türkiye’de dördüncü bir nükleer enerji santrali kurulumu için saha araştırması yaptıklarını açıkladı. 

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), 21 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. Zirvenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, Türkiye’de Mersin Akkuyu NGS dışında Sinop’ta ikinci, Trakya’da da üçüncü nükleer santral kurulumu için görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “4. nükleer santral projesi için saha araştırmalarımız devam ediyor” dedi. Sarı ayrıca bunların yanı sıra ABD, İngiliz, Fransız şirketleriyle SMR’lara yönelik yakın temas içinde olduklarını da ifade etti.

“30 YILDA 100 MİLYAR DOLARDAN FAZLA NÜKLEER YATIRIMINA İHTİYACIMIZ VAR” 

Sarı, “Karbon nötr hedeflerine ulaşma noktasında 2035 yılında nükleer enerjinin üretim içindeki payını yüzde 11,1’e, 2053 yılında da yüzde 29,3’e ulaştırmayı hedefliyoruz.  Bunun için de 20 GW’tan fazla nükleer kapasite kurmamız gerekiyor. Bu kapsamda da önümüzdeki 30 yıllık süreçte 100 milyar dolardan fazla nükleer yatırıma ihtiyacımız var. Bu bağlamda 4 üniteli Akkuyu’ya ek olarak en az 12 üniteye sahip üç büyük ölçekli nükleer santral projesini daha hayata geçirmeyi ve bunun yanı sıra SMR teknolojilerini de kullanmayı planlıyoruz. SMR’ların daha kolay finans edilebilmesi, saha esnekliği sunması, elektrik dışı kullanım imkanı, fabrikada üretilebilirliği, modüler yapısı ve seri üretime açık olması gibi özellikleriyle daha geniş yelpazede yatırımcıya hitap edebileceğini ve yerli sanayimiz için katma değeri yüksek iş imkanları sunacağını düşünüyoruz. SMR tasarımının ülkemizde kurulabilmesine yönelik üç kıstas bizim için önemli. Bunlar; lisanslanabilirlik, ticarileştirebilirlik ve yerlileştirilebilirlik. SMR yatırımlarının özel sektör eliyle ve mümkün olan en yüksek oranda yerli katkıyla kurulmasına yönelik iş modeli ve yasal çerçeve geliştirme ile SMR’lara yönelik saha seçim çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler