1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Seferihisar’daki JES ruhsatları iptal edildi

Seferihisar’daki JES ruhsatları iptal edildi

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yapılması planlanan JES projelerinin inşası, bölge halkının açtığı davayı kazanmasının ardından durduruldu.

Seferihisar’daki JES ruhsatları iptal edildi

Enerji Günlüğü - İzmir’de bulunan Orhanlı köyü sakinleri, bölgeye yapılmak istenen JES projelerine karşı dava açmıştı. Davanın Orhanlı köyü lehine sonuçlanmasının ardından bölgedeki JES ruhsatları iptal edildi.

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü sakinleri, bölgeye yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projelerine karşı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte dava açmıştı. Açılan dava Orhanlı köyü sakinlerinin lehine sonuçlandı ve mahkeme birden çok proje ruhsatının yer aldığı köy ve çevresindeki üç alanın JES ruhsatını iptal etti. Mahkeme kararları, 17 Kasım Perşembe günü köy meydanında zeybeklerin halk oyunları gösterisiyle kutlandı.

“İZMİR ORMANLARI JES TEHDİDİ ALTINDA”

Hayata geçirilmesi halinde İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytinlerden oluşan zeytin ormanlarına büyük zarar vereceği belirtilen jeotermal enerji santrali projeleri, hem bu yörede geçimini sağlayan insanları hem de bu ormanlarda yaşamını sürdürmekte olan pek çok canlıyı tehdit ediyor. Pek çok nadir bitki, kuş ve memeli türünün yaşadığı yörenin, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından en değerli 312 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan Kızıldağ Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içerisinde yer aldığı kaydedildi.

“ZEYTİN AĞAÇLARI YOKSA BİZ DE YOKUZ”

Orhanlı Köyü sakinleri adına konuşan, Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Kadim Üretim Havzası olan köyümüz için kurdu kuşu doyuran zeytinlikler, aynı zamanda temel bir geçim kaynağı. Binlerce yıldır kadim yöntemlerle yaşıyoruz ve bu yöntem aynı zamanda ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği koruyor. Zeytin ağaçları yoksa, biz yokuz. Kurdun, kuşun, bizim hakkımız için jeotermal istemiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler