1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sektör, İstanbul merkezli bir enerji borsası istiyor

Sektör, İstanbul merkezli bir enerji borsası istiyor

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründeki işletmeciler, hissedarlar ve profesyoneller, kurulacak enerji borsasının merkezinin İstanbul olmasından yana.Enerji...

Sektör, İstanbul merkezli bir enerji borsası istiyor

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründeki işletmeciler, hissedarlar ve profesyoneller, kurulacak enerji borsasının merkezinin İstanbul olmasından yana.

Enerji Ticareti Derneği (ETD), kuruluş hazırlıkları devam eden Enerji Borsası'yla ilgili bir anket çalışması düzenledi. Ankete ETD Üyeleri ile elektrik ve doğalgaz sektöründen 62 şirketkatıldı.

MERKEZ, TEKNOLOJİ VE KOORDİNASYON

Katılımcılara, enerji borsasının merkezinin İstanbul mu yoksa Ankara mı olması gerektiği soruldu. Ankette, kurulacak Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ), borsanın etkin çalışabilmesi açısından hangi kurumla ilişkisinin daha kritik bir önem taşıdığı sorusu da yer aldı. Katılımcılara enerji borsasının nasıl bir teknolojik altyapıyla, yani hangi yazılımla hizmet sunması gerektiği sorusu da yöneltildi.

YÜZDE 66 "İSTANBUL" DİYOR

Katılımcılar, enerji borsasının merkezinin neresi olması gerektiği konusundaki soruya yüzde 66'lık bir oranla İstanbul cevabı verdi. Kalan yüzde 34'lük bölüm ise Borsa'nın merkezinin Başkent Ankara olmasından yana...

TEİAŞ-BİST ARASINDA DENGE VAR

EPİAŞ’ın piyasa işletme fonksiyonu çerçevesinde hangi kurumla hızlı ve verimli etkileşiminin daha kritik olduğu sorusuna verilen cevaplar, sektörün TEİAŞ ve Borsa İstanbul'a birbirine yakın değer biçildiğini ortaya koydu. Bu soruya, katılımcıların yüzde 54'ü, "finansal altyapıyı işleten BİST" cevabını verirken, yüzde 40'lık kesim "teknik altyapıyı işletmekle sorumlu TEİAŞ" cevabını verdi.

PMUM'DAKİ ALTYAPI YETMEZ

Katılımcıların, "Yeni kurulacak EPİAŞ’ın nasıl bir altyapı ile hizmet vermesini desteklersiniz" sorusuna verdikleri cevaplara göre, sektör Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'ndeki mevcut altyapının, enerji borsasının ihtiyacını karşılayamayacağını düşünüyor. Sadece yüzde 6'lık kesim "Mevcut PMUM yeterlidir" derken, PMUM altyapısının geliştirilerek kullanılabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 24.

ULUSLARARASI SİSTEM ADAPTASYONU

EPİAŞ'ta uluslararası bir yazılım ve sistemin aynen alınarak kullanılması gerektiğni düşünenlerin oranı da yüzde 6 ile sınırlı. Buna karşılık, uluslararası bir sistemin Türkiye' deki mevcut sistemi geliştirmek için adapte edilerek kullanılabilececeğini düşenenlerin oranı yüzde 64 oldu. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler