1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell Nijerya varlıklarının satışını durdurdu

Shell Nijerya varlıklarının satışını durdurdu

Shell, %55 hissesine sahip olduğu Shell Petroleum Development Company of Nigeria’daki (SPDC) varlıklarının satışını durdurdu.

Shell Nijerya varlıklarının satışını durdurdu

Enerji Günlüğü - İngiltere merkezli enerji şirketi Shell, Nijerya’da bulunan varlıklarının satışını tazminat temyiz kararı sonuçlanana kadar durdurdu.

İngiltere merkezli petrol devi Shell, Nijerya'daki Delta Bölgesi’nde 2008 yılında meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle açılan davalar sonunda ödeyeceği tazminat ödemelerine ilişkin yapılan temyiz başvurusu sonuçlanana kadar %55 hissesine sahip olduğu ve operasyonlarını yürüttüğü Shell Petroleum Development Company of Nigeria’daki (SPDC) varlıklarının satışını durdurdu.

Geçtiğimiz haftalarda Nijerya Yüksek Mahkemesi, SPDC’nin bölgede yol açtığı petrol sızıntısı için topluluklara 1,95 milyar dolar tazminat ödemesine dair karara yapılan temyiz başvurusu sonuçlanana kadar Shell'in varlıklarını satmasını durdurmasını talep etmişti.

2008 yılında meydana gelen petrol sızıntısı sırasında yaklaşık 24.000 litre yağ, Nijerya’da Nijer Deltası bölgesindeki tarım arazileri ile balık çiftliklerine yayılmış; sızıntıdan en az 30 bin kilometrekare tarım alanı zarar görmüştü. 

2006 yılında da Nijerya'da bir mahkeme Shell ve ortaklarını, bölgede yol açtıkları çevre kirlenmesi nedeniyle Bayelsa Eyaleti’ndeki Ijaw halkına 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

2015’TE SHELL KABUL ETMİŞTİ

2015 yılında Shell sızıntılardan sorumlu olduğunu kabul ederek, Bodo toplumu mensubu davacılarla çevrenin temizlenmesi için 76 milyon dolarlık bir mahkeme dışı anlaşma yapmıştı.

Lahey Temyiz Mahkemesi de Shell'in Nijerya'daki kolunun Nijer Deltası'ndaki sızıntılar yoluyla çevre kirliliğinden sorumlu olduğuna karar vermişti ve Shell Nijerya'yı çiftçilere tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

İNGİLTERE YÜKSEK MAHKEMESİ’NDEN ÖNEMLİ KARAR

Öte yandan İngiltere'de Yüksek Mahkeme, geçen yıl Nijerya'da Nijer Nehri Deltası'nda yaşayan Ogale ve Bille toplumlarından 42 bin 500 çiftçi ve balıkçının, çevre kirliliği nedeniyle Shell'e İngiliz mahkemelerinde dava açabileceklerine hükmetmişti. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler