1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Nijeryalılar Shell aleyhine dava açabilecek

Nijeryalılar Shell aleyhine dava açabilecek

Petrol sızıntısından zarar gören 42 bin 500 Nijeryalı, İngiltere'de Shell aleyhine dava açabilecek.

Nijeryalılar Shell aleyhine dava açabilecek

Enerji Günlüğü - Petrol sızıntısından zarar gören 42 bin 500 Nijeryalı, İngiltere'de Shell aleyhine dava açabilecek.

Beş yıldır hukuk mücadelesi yürüten Nijeryalılar, petrol şirketi Shell’in onlarca yıl çevreyi kirletmesinin hayatlarına, sağlıklarına ve doğal çevrelerine büyük zarar verdiğini söyleyerek açtıkları davada zafer kazandılar. İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Nijerya'da Nijer Nehri Deltası'nda yaşayan Ogale ve Bille toplumlarından 42 bin 500 çiftçi ve balıkçının, çevre kirliliği nedeniyle petrol şirketi Shell'e İngiliz mahkemelerinde dava açabileceklerine hükmetti. 

Yüksek Mahkeme, daha önce şirketin bu konuda haklı olduğuna hükmeden temyiz mahkemesinin kararını hatalı buldu. 

SHELL KARARI HAYAL KIRIKLIĞI OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Shell, Yüksek Mahkeme kararının "hayal kırıklığı" yarattığını açıkladı. Nijer Deltası'ndaki petrol üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştiren Shell, bölgedeki faaliyetini Nijerya hukukuna tabi olarak kurulmuş bir şirketinin yürüttüğünü, dolayısıyla konunun Nijerya mahkemelerinde görülmesi gerektiğini savunuyordu.

2008 yılında meydana gelen petrol sızıntısı sırasında yaklaşık 24.000 litre yağ, Nijerya’da Nijer Deltası bölgesindeki tarım arazileri ile balık çiftliklerine yayılmış; sızıntıdan en az 30 bin kilometrekare tarım alanı zarar görmüştü. 

Lahey Temyiz Mahkemesi de geçen ay Shell'in Nijerya'daki kolunun Nijer Deltası'ndaki sızıntılar yoluyla çevre kirliliğinden sorumlu olduğuna karar vermişti ve Shell Nijerya'yı çiftçilere tazminat ödemeye mahkum etmişti. 2015 yılında Shell sızıntılardan sorumlu olduğunu kabul ederek, Bodo toplumu mensubu davacılarla çevrenin temizlenmesi için 76 milyon dolarlık bir mahkeme dışı anlaşma yapmıştı. 2006 yılında da Nijerya'da bir mahkeme Shell ve ortaklarını, bölgede yol açtıkları çevre kirlenmesi nedeniyle Bayelsa Eyaleti’ndeki Ijaw halkına 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler