1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell Nijeryalı çiftçilere tazminat ödeyecek

Shell Nijeryalı çiftçilere tazminat ödeyecek

İngiliz petrol devi Shell, Nijerya’daki petrol sızıntıları nedeniyle zarar gören köylülere 15 milyon euro tazminat verme konusunda anlaşmaya vardı. 

Shell Nijeryalı çiftçilere tazminat ödeyecek

Enerji Günlüğü - Shell, 2004 ile 2007 yılları arasında meydana gelen petrol sızıntısından zarar gören dört Nijeryalı çiftçi ve Nijerya'nın Oruma, Goi ve Ikot Ada Udo köylülerine 15 milyon euro tazminat ödeyecek.

İngiltere merkezli petrol şirketi Shell, Nijerya'da sebep olduğu iki petrol sızıntısıyla ilgili davada sorumlu bulunmasının ardından davacı Nijeryalı çiftçilere 15 milyon euro tazminat ödemek üzere anlaştığını bildirdi.

Nijeryalı çiftçiler adına davayı yürüten Çevresel Savunma (Milieudefensie) derneğiyle tazminat miktarında anlaşmaya vardığını belirten Shell, 2004 ile 2007 yılları arasında meydana gelen petrol sızıntısından zarar gören davacı dört çiftçi ve Nijerya'nın Oruma, Goi ve Ikot Ada Udo köylerindekilere verilmek üzere 15 milyon euro tazminat ödeyeceğini açıkladı. Shell ayrıca bölgeye yeni bir "sızıntı tespit sistemi" inşa edildiğini de kaydetti.

Lahey Temyiz Mahkemesi, Shell'in Nijerya'da sebep olduğu iki petrol sızıntısıyla ilgili davada 29 Ocak 2021'deki kararında şirketin sorumlu olduğuna karar vermişti.

SHELL DAHA ÖNCE DE TAZMİNAT ÖDEMİŞTİ

Shell, Ocak 2015'te sonuçlanan bir davada da, 2008 ve 2009'da neden olduğu iki petrol sızıntısı için Nijerya'da açılan bir dava neticesinde Ogoni halkına 84 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş ve kirlenen Bogo Nehri'ni temizleyeceğini bildirmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler