1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell: TPAO ile petrol arıyoruz

Shell: TPAO ile petrol arıyoruz

Enerji Günlüğü - Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Güneydoğu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile başlatılan Güneydoğu Anadolu'daki...

Shell: TPAO ile petrol arıyoruz

Enerji Günlüğü - Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Güneydoğu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile başlatılan Güneydoğu Anadolu'daki kaya petrolü ile Batı Akdeniz ve Karadeniz'deki petrol arama, üretim çalışmalarına, birkaç yüz milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Erdem, “Şu anda TPAO ile üç projemiz, istenilen şekilde yürür ve hedeflendiği şekilde ilerlerse, birkaç yüz milyon doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu, önümüzdeki 3-4 sene için olacak yatırım miktarı diyebiliriz. Arama, üretimde, şu anda içerisinde bulunduğumuz 3 projede Shell'in yapacağı yatırım bu mertebelerde. Diğer faaliyetlerimizle birlikte Türkiye'ye, son 6 yılda 900 milyon dolar yatırım yaptık" diye konuştu.

GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA KAYAGAZI ARANIYOR

Shell'in, TPAO ile başlattığı petrol arama çalışmalarından ilkinin, Güneydoğu Anadolu'da olduğunu söyleyen Erdem, "TPAO ile yaptığımız arama çalışmalarının birincisi Güneydoğu Anadolu'da. Yeni teknolojilerle yaptığımız bir kaya petrolü, kayagazı türü arama" dedi. Bir diğer projenin Batı Akdeniz kıyıları açıklarında olduğunu belirten Erdem, "Batı Toros adını verdiğimiz, bir derin deniz arama çalışması. Deniz suyu derinliğinin 2 bin metrenin ötesinde olduğu, geniş bir alan orası. Doğru kararların verilmesi, doğru yerlerde çalışılması, doğru kuyunun açılması son derece önemli.Çünkü, maliyetleri çok yüksek yatırımlar bunlar" diye konuştu.

"KARADENİZ'DE PETROL ARAMA PROJESİ ONAY BEKLİYOR"

Üçüncü projenin ise Karadeniz'e ilişkin olduğunu anlatan Erdem, bu projeyi şöyle açıkladı: "TPAO ile Karadeniz'de yeni imzaladığımız bir anlaşmamız var. Hükümet onayının verilmesi gerekiyor. Onay sürecinden sonra, sismik çalışmalar başlayacak. Özellikle ön değerlendirme araştırma kısmı belli seneler sürüyor. Sonrasında ileri araştırma ve bir kaynak bulunması durumunda onun geliştirilmesi aşaması var. Bunlar uzun soluklu projeler ancak, Türkiye'de 90 senelik geçmişi olan bir şirket için heyecan verici şeyler."

"AÇIK DENİZDE BİR KUYU ÇALIŞMASININ MALİYETİ 150-250 MİLYON DOLAR ARASINDA"

Erdem, arama, üretim tarafındaki yatırım tutarının, projelerin gelişmesi ve ilerleme hızına bağlı olarak değişeceğini, bu konularda net rakamları şimdiden kestirmenin mümkün olmadığını dile getirerek, "Ancak net olmamakla birlikte,bugün açık denizde yapılan bir kuyu çalışmasının, kuyusuna bağlı olarak 150 milyon dolardan, 250 milyon dolara kadar bu boyutlarda bir maliyeti var" açıklamasında bulundu.

"BU YIL 40-50 İSTASYON AÇMAYI PLANLIYORUZ"

Shell Türkiye'nin bu yıl planladığı yatırımın büyüklüğüne ilişkin olarak Erdem, "Pazarlama, dağıtım işlerine bakacak olursak, Türkiye büyüyen bir pazar ve o büyüyen pazarın ötesinde bir büyüme gerekiyor. Akaryakıt dağıtım işimize bakarsak, geçen yıl yaklaşık 40 tane yeni istasyon açtık, dolayısı ile ona benzer, en azından o kadar bir büyümeyi, bu sene için de öngörüyoruz diyebiliriz. 40-50 istasyon daha açmayı planlıyoruz" diye konuştu. İstasyonların yanı sıra, altyapı, kanuni değişikliklerin gerektirdiği yatırımlar ve ikmal dağıtım şebekelerine yapılan yatırımların da olduğunu söyleyen Erdem, "Mesela 2006 yılından, geçen yıla kadar biz ikmal dağıtım kapasitemizi iki misline çıkardık. Çünkü talep arttığı için böyle yatırımlar yapıyoruz" dedi.

"BU YIL AKARYAKIT PAZARI BÜYÜR"

Türkiye'de akaryakıt sektörünü de değerlendiren Erdem, bu yıl akaryakıt sektöründe bir büyüme beklentisi olduğunu söyledi. Erdem, şöyle devam etti: "Benim beklentim 2013 yılında, akaryakıt dağıtım sektörünün büyümesi. Neden büyüyecek? Ülkemizdeki ekonomik hareketlilik devam ettikçe yakıt tüketiminin de artması son derece doğal. Öbür taraftan, kaçak konusunda alınan ciddi tedbirler var. Bunların başarılı olacağını ve ekonomimize vergi olarak geri dönmesini bekliyoruz. Dolayısı ile ben 2013 senesinde akaryakıt piyasasının büyümeye devam edeceğine inanıyorum. Ürünler arası kaymalar olabilir ancak, büyüyecektir."

SHELL'İN YÜZDE 50 HAKKI OLACAK

Shell Türkiye'den edinilen bilgilere göre, Shell, TPAO ile Türkiye'nin Karadeniz sularının en batı ucunda yer alan 3920 numaralı ruhsat alanında, derin deniz arama çalışmaları için ortak işletme anlaşması imzaladı. Anlaşma, Shell'in bin 500 kilometrelik bir alanın 3 boyutlu sismik verilerini toplayıp analiz etmesini ve ortakların üç yıllık süre zarfında derin deniz arama çalışması kapsamında en az bir kuyu açmasını öngörüyor. Bu anlaşma şartlarına göre, Shell'in yüzde 50 oranında hakkı olacak ve şirket erken evre arama çalışmalarını yürütecek. Shell'in önümüzdeki üç sene için taahhüdü 150-200 milyon dolar civarında. Anlaşma hükümet yetkililerinin onayına tabi olacak.

GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA KUYU YERLERİ 2013'ÜN İKİNCİ YARISINDA DELİNEBİLİR

Öte yandan Shell, ortak işletme ortağı olan TPAO ile birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır ve Batman'ın kuzeyinde, konvansiyonel olmayan kaynaklara yönelik, erken evre arama çalışmaları başlattı. Uygun kuyu yerlerini belirleyip 2013'ün ikinci yarısında delme ihtimali var. Bu erken arama programıyla amaç, çıkarılabilecek gaz ve petrol olup olmadığını belirlemek. Bu ilk kuyulardan olumlu sinyaller alınsa bile, buna benzer arama faaliyetlerinde sahanın geliştirilmesine yönelik kararları vermek birkaç yıllık süre gerektirecek.

AKDENİZ'DE SİSMİK ARAMA YAPILIYOR

Yine TPAO ile birlikte Shell, Türkiye'nin güneybatı kıyıları açıklarında, Akdeniz'de üç adet derin deniz blokuna ilişkin sismik veri analizleri yapıyor. Bu bölgede daha önceden herhangi bir kuyu açılmadığından, bu sismik verilerin detaylı analizi büyük önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler