1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. SHURA EDM: Türkiye’de yenilenebilirin payı 2030’da yüzde 70’e çıkabilir

SHURA EDM: Türkiye’de yenilenebilirin payı 2030’da yüzde 70’e çıkabilir

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin gelişimiyle 20 bin MW’lık kömür santrali kapasitesinin 2030’da 5 bin MW’a düşebileceğini öngördü.

SHURA EDM: Türkiye’de yenilenebilirin payı 2030’da yüzde 70’e çıkabilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin 2030’da elektriğinin yüzde 60 ila 70’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretebileceği kaydedildi. 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu’ raporu, düzenlenen çevrimiçi tanıtım etkinliğiyle açıklandı. Raporda, iletim şebekesinde planlanan yatırımların yapılması ve elektrik sisteminde esneklik seçeneklerinden en üst düzeyde faydalanılmasıyla daha fazla yenilenebilir enerji entegrasyonunun sağlanabileceği, fosil yakıtlı santrallerin üretimlerinin azalacağı ve daha iddialı enerji dönüşüm projelerinin hayata geçirilebileceği vurgulanıyor.

shura-yenilenebilir.jpg

Rapora göre, Türkiye 2030’da elektrik üretiminin yüzde 60 ila 70’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabilir. Bu sayede bugün kömür santrallerinin 20 GW olan kurulu gücü 2030’da 5 GW’a kadar düşebilecek.

KÖMÜRÜN KAPASİTE AÇIĞINI YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR KAPATACAK

Türkiye’de kömüre dayalı elektrik üretim kapasitesinin büyük bir bölümünün devre dışı kalması ve bu azalan arz miktarının yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlanması halinde, halihazırdaki 20 GW kömür kurulu güç kapasitesinin 5 GW’a düşeceği tahmin ediliyor. Bu açığın da, rüzgar (33 GW), güneş (41 GW), hidroelektrik (32 GW), biyokütle (5 GW), jeotermal (4 GW) ve diğer enerji kaynakları tarafından kapatılabileceği öngörülüyor. Bu durumda, son birkaç yılda yüzde 36 ila yüzde 42 bandında gerçekleşen yenilenebilir enerji üretim payı, 2030’da yüzde 70 oranlarına, kabul edilebilen sistem etkileriyle ulaşabilecek. 

Bunun gerçekleşebilmesi için, 1 GW’lık pompaj depolamalı hidroelektrik santral, 600 MW batarya enerji depolama, talep tarafı katılımı, devreye girecek ve çıkacak santrallerin sistem odaklı yaklaşımla konumlandırılması, komşu ülkelerle elektrik iletim bağlantı kapasitelerinin kullanılması, mevcut esnek santrallerin sistemde tutulması gibi sisteme esneklik sağlayacak birçok seçenek değerlendiriliyor.    

MEVCUT POLİTİKALARLA DOĞAL GAZ KURULU GÜCÜ SABİT KALACAK

Rapora göre, 2030 yılına kadar mevcut politikaların ve uygulamaların devam etmesi halinde 2030’da rüzgar ve güneşe dayalı kurulu güç kapasiteleri sırasıyla 17 gigavat (GW) ve 20 GW’a ulaşırken, doğal gaz kurulu güç kapasitesi ise yaklaşık 26 GW olarak kısmen sabit kalacak. Türkiye’de ilk kez inşa edilen Akkuyu nükleer güç santralinin 1.200 megavatlık (MW) dört ünitesinin tamamının devreye alınacağı kabul ediliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler