1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Siemens`ten yağsız çalışan buhar türbini

Siemens`ten yağsız çalışan buhar türbini

Enerji Günlüğü - Siemens, dünyanın yağsız çalışan ilk buhar türbinini geliştirdi.Siemens yağsız çalışan buhar türbinini tanıtarak bir ilke daha...

Siemens`ten yağsız çalışan buhar türbini

Enerji Günlüğü - Siemens, dünyanın yağsız çalışan ilk buhar türbinini geliştirdi.

Siemens yağsız çalışan buhar türbinini tanıtarak bir ilke daha imza attı. Şirket, sadece buhar tedarikini kontrol eden valf akütatörleri için sadece 3 litre yakıt kullanılan yağsız çalışan yeni buhar türbini teknolojisi geliştirdi.

Mevcut türbin rotorlarında, yatakların aşırı ısınmasını engellemek için yağ kullanılır. Ancak yüksek sıcaklıklar nedeniyle, yataklardan kesintisiz olarak yağ pompalanmasını gerektirir. Siemens, bunu dikkate alarak dünyanın ilk yağsız çalışan buhar türbinini geliştirdi. Bu yeni teknolojinin merkezinde birkaç ton ağırlığındaki rotoru kaldırmak için manyetik kuvvetler kullanan yataklar bulunuyor. Yataklar için yüzlerce litre yağ ihtiyaç duyan sistemlere kıyasla yağsız çalışan yeni buhar türbini teknolojisi, sadece buhar tedarikini kontrol eden valf akütatörleri için sadece 3 litre yakıt kullanılıyor. Bu sayede, güvenliğe yönelik özel tedbirler alması gereken endüstrilere cazip bir seçenek sağlanıyor.

Yağsız çalışan bir buhar türbininin en büyük avantajı, makine sistemi bir jeneratör veya kompresör tarafından çalıştırıldığında da manyetik yatakları kullanması.

Yeni teknoloji, bir yağ yönetimi sistemi gerektirmediği için yağ tankları, borular, pompalar, tasfiye sistemlerinin yanı sıra yangın ve çevresel zarara yönelik güvenlik tedbirlerine ilişkin ihtiyaçları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda rotorun yataklarla temas etmemesi nedeniyle sürtünme kuvveti neredeyse sıfırlandığı için verimliliği de artıyor. Türbinin tasarımına bağlı olarak yüzde 1’e varan oranlarda verimlilik artışı sağlanabiliyor.

TEKNOLOJİ TEST EDİLİYOR

Manyetik yataklara sahip buhar türbinin 10 MW’lık prototipi şu anda Berlin’in güneyindeki Almanya-Polonya sınırında bulunan Vattenfall’e ait Jänschwalde Kömür Yakıtlı Enerji Santrali’nde test ediliyor.

TEKNOLOJİDEN YARARLANACAK ENDÜSTRİLER

Bu teknolojiden faydalanabilecek endüstriler arasında örneğin yangın güvenliğiyle ilgili zorlu yönetmeliklere uyması gereken petrol ve gaz endüstrisinin yanı sıra koruma alanlarının yakınında bulunan ve özel çevre koruma kriterlerini karşılaması gereken tesisler de bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler