1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop NGS için ÇED süreci başladı

Sinop NGS için ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ikinci nükleer santrali projesi olan ve Japonya ortaklığıyla Sinop’ta kurulması planlananan 4.560 MW kapasiteli Sinop...

Sinop NGS için ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ikinci nükleer santrali projesi olan ve Japonya ortaklığıyla Sinop’ta kurulması planlananan 4.560 MW kapasiteli Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başladı. 

Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulmuş olan EUAS International ICC ICC’nin de içinde yer alacağı Proje Şirketi tarafından, Sinop İli Merkez İlçesi Abalı Köyü'nün İnceburun mevkiinde 4,560 MWe kurulu gücünde yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili ÇED süreci başladı.

Toplamda 20 milyar ABD dolara malolması beklenen santral yaklaşık 1.010,4 hektarlık Devlet Ormanı olarak sınıflandırılmış alanda kurulacak. Proje alanında dört (4) adet reaktör inşa edilecek. Toplam dört (4) adet ATMEA1 Reaktörü tipi nükleer güç ünitesi Sinop İli sınırlarında, Türkiye’nin Karadeniz Kıyısı üzerine, Abalı Köyü'nün İnceburun mevkiinde kurulacak. Reaktörler Japon Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Fransız AREVA yatırım ortaklığı olan ATMEA Firması tarafından geliştirildi. 

Sahada kazı çalışmalarına 2019 senesinde başlanması ve ilk reaktörün 2025 senesinde devreye alınması planlanıyor.

kullanım ömrü işletmeye alınmasından itibaren 60 yıl olarak planlanan santralde üretilen elektrik Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile imzalanacak olan Elektrik Satın Alma Anlaşması ile satılacak ve NGS'nin şalt sahasına bağlanacak olan iletim hatları ve ilgili tesisleri ile enterkonnekte sisteme verilecek 

Japonya ile Türkiye arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma" (Hükümetlerarası Anlaşma) imzalanmıştı. Anlaşma çerçevesinde ülkemizde hem nükleer güç santrallerinin hem de nükleer güç sanayisinin tüm yönleriyle geliştirilmesine yönelik Japonya ile yapılacak işbirliğinin çerçevesi çizilmişti. 

SİNOP NÜKLEER İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI ONAYLANDI

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler