1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dönmez: Sinop NGS proje çalışmaları devam ediyor 

Dönmez: Sinop NGS proje çalışmaları devam ediyor 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinde uygun olabilecek tekliflerin değerlendirilmekte olduğunu açıkladı.

Dönmez: Sinop NGS proje çalışmaları devam ediyor 

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ikinci nükleer enerji santrali olması beklenen Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin Sinop NGS ile ilgili soru önergesini yazılı olarak yanıtladı. Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, "Bu kapsamda, Japonya dâhil nükleer endüstri sahibi diğer ülkeler ile karşılıklı bilgi alışverişi ve iş birliğine yönelik görüşmeler devam etmekte olup, uygun olabilecek teklifler değerlendirmeye alınmaktadır" dedi. 

Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Karbon Emisyon Hedefi doğrultusunda enerji portföyüne nükleer santrallerin eklenmesinin önemli bir adım olduğunu kaydeden Dönmez, nükleer santrallerin enerji arz güvenliği açısından da önemli olduğunun altını çizdi. 

Sinop NGS projesinin kurulumu için Türkiye ile Japonya Hükümeti arasında 2013 yılında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine Dair İşbirliği Zaptı” imzalandı. Ancak bu anlaşmalar çerçevesinde yapılan fizibilite çalışmalarına göre projenin maliyet ve takvim yönünden tatmin edici bulunmaması sebebiyle Japonya Hükümeti ile karşılıklı olarak iş birliğine devam edilmemesi yönünde mutabık kalındı.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) sekretaryasını üstlendiği bünyesinde çok sayıda meslek odası, sendika, dernek ve çevre örgütü bulunan NKP Bileşenleri, Sinop ve Ayancık Belediyeleri ile Sinoplu yurttaşlar; Sinop İli, Merkez İlçesi Abalı Köyü İnceburun mevkiinde kurulması planlanan santrale ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın 11 Eylül 2020 tarihinde onayladığı Sinop NGS projesi nihai ÇED raporunun iptali istemiyle Samsun 3. İdare Mahkemesi`ne açılan davada inceleme süresi bitmeden talebin reddedilmesi üzerine temyiz talebiyle 19 Nisan 2022 tarihinde Danıştay 6. Dairesi`ne başvuruda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler