1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop NGS için Güney Koreli KEPCO’dan teklif

Sinop NGS için Güney Koreli KEPCO’dan teklif

Türkiye’nin ikinci nükleer enerji santrali olması planlanan Sinop NGS’nin kurulumu için Güney Koreli KEPCO şirketi bir ön teklif sundu. 

Sinop NGS için Güney Koreli KEPCO’dan teklif

Enerji Günlüğü - Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO), Sinop İnceburun mevkiinde dört adet APR-1400 nükleer reaktörünün inşası için Türkiye'ye bir ön teklif sundu.

Türkiye’nin Aralık ayında bir teklif sunmasını istediği Güney Kore'deki en büyük elektrik kuruluşu Korea Electric Power Corp. (KEPCO), Sinop NGS’nin inşası için teklifini sundu. KEPCO, Türkiye’de kurulması planlanan ikinci nükleer tesis için bir ön teklif sunduğunu açıkladı. Açıklamada 1400 MW kurulu gücündeki Sinop Nükleer Güç Santrali için KEPCO üst yönetiminin, Pazartesi günü Ankara’ya geldiği ve KEPCO Yönetim Kurulu Başkanı Cheong Seung-il’in Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya geldiği belirtildi. Açıklamada, "Teklifin ana içeriği, KEPCO'nun ve Kore'nin mükemmel nükleer santral inşa etme yeteneklerinin tanıtılması, Türkiye nükleer santralinin iş yapısı, inşaat süresi ve yerelleştirmeyi içeriyor” denildi.

Türkiye ile imzalanacak nükleer reaktör sözleşmesinin büyüklüğünün KEPCO'nun BAE ile Barakah Nükleer Santrali için imzaladığı 20 trilyon wonluk anlaşmadan çok daha büyük, yaklaşık 40 trilyon won (30,7 milyar dolar) olması bekleniyor.

Türkiye'nin Sinop’ta ikinci bir nükleer santral kurulumu için 2013 yılında Japon Mitsubishi şirketi ile yaptığı anlaşma fiyatlama üzerinde görüş birliği sağlanamaması nedeniyle sonuçlanamadı. Ekim ayında da Türkiye ile Rusya arasında Sinop Nükleer Elektrik Santrali’nin inşa edilmesine ilişkin müzakerelerin başladığı açıklanmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler