1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop NGS’nin ÇED davası Danıştay’da

Sinop NGS’nin ÇED davası Danıştay’da

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Sinop Nükleer Güç Santrali Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun iptali istemini reddeden Samsun 3. İdare Mahkemesi`nin kararına karşı temyiz başvurusu yaptı.

Sinop NGS’nin ÇED davası Danıştay’da

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun iptali için açılan davanın 30 günlük inceleme süresi dolmadan reddedilmesi üzerine kararı Danıştay`a taşıdı.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) sekretaryasını üstlendiği bünyesinde çok sayıda meslek odası, sendika, dernek ve çevre örgütü bulunan NKP Bileşenleri, Sinop ve Ayancık Belediyeleri ile Sinoplu yurttaşlar; Sinop İli, Merkez İlçesi Abalı Köyü İnceburun mevkiinde EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın 11 Eylül 2020 tarihinde onayladığı Sinop NGS projesi nihai ÇED raporunun iptali istemiyle Samsun 3. İdare Mahkemesi`ne açılan davada inceleme süresi bitmeden talebin reddedilmesi üzerine temyiz talebiyle 19 Nisan 2022 tarihinde Danıştay 6. Dairesi`ne başvuruda bulundu.

Dava dilekçesinde davanın haklılığının bilirkişi raporuyla kanıtlandığı, somut verilere rağmen Mahkeme`nin öznel değerlendirmelerde bulunduğu vurgulandı. 

“MAHKEME AÇIKÇA TARAFLI YORUMLAR YAPTI”

Samsun 3.İdare Mahkemesi`nin, Türkiye`de şu ana kadar bir ÇED davasında sunulan en kapsamlı bilirkişi raporundaki değerlendirmeleri yok sayarak ret kararı verdiğine dikkat çekilerek, Mahkemece görevlendirilen 15 kişilik bilirkişi heyetine resen alt başlıkları ve içerikleriyle 210 soru sorulduğu ve bu sorulara verilen yanıtlarda dava konusu işlemin dayanağı olan ÇED raporu ile ilgili 276 iptal gerekçesi ve eksikliklerin ortaya konulduğu vurgulandı. 

Dilekçede, "Davamızın haklılığını açık seçik ortaya koyması nedeniyledir ki bu bilirkişi raporu, davalı idare ve davalı yanında davaya katılanların yoğun itirazlarına uğramıştır. Sinop`ta nükleer santral yapılamayacağı ve dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu fazlasıyla kanıtlanmış olmasına rağmen davanın reddine karar verilmiştir. Samsun 3.İdare Mahkemesi, davanın bilimsel-teknik ve uzmanlık gerektiren boyutunu bir yana bırakarak, davalı idarelerden de ileri giderek bilirkişi raporundaki tespit ve değerlendirmelere karşı açıkça taraflı yorumlar yapmıştır. Mahkeme üyelerinin açıkça hukuka aykırı ve kasıtlı değerlendirmelerle hareket etmeleri nedeniyle tarafımızdan ayrıca Hakimler ve Savcılar Kurulu`na şikayet başvurusu yapılacaktır” denildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler