1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop Nükleer Santrali için ÇED olumlu kararı verildi

Sinop Nükleer Santrali için ÇED olumlu kararı verildi

EÜAŞ tarafından Sinop’ta kurulması planlanan nükleer enerji santrali için hazırlanan çevre etki değerlendirme raporu için olumlu kararı verildi.

Sinop Nükleer Santrali için ÇED olumlu kararı verildi

Enerji Günlüğü - EÜAŞ tarafından Sinop’ta kurulması planlanan nükleer enerji santrali için hazırlanan çevre etki değerlendirme raporu için olumlu kararı verildi.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından kurulmuş olan EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından Sinop’un Merkez ilçesi Abalı Köyü İnceburun mevkiinde kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak sunulan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu için olumlu kararı verdi. Bakanlığın duyurusuna göre, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilen rapor ile ilgili, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verildi. 

Duyuruya göre kararın Sinop Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından halka duyurulması gerekiyor. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekiyor.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL PROJESİ

20 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan Sinop NGS, Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden sonra projelendirilen ikinci nükleer güç santrali konumunda. Santral, her biri net 1.140 MWe kurulu güce sahip toplam dört adet basınçlı su reaktörü nükleer güç ünitesine sahip olacak ve toplam kurulu gücü 4.560 MWe olacak. Sinop NGS'de yılda 34 milyar kWh elektrik üretilmesi ve üretilen elektriğin NGS'nin şalt sahasına bağlanacak olan iletim hatları ve ilgili tesisleri ile enterkonnekte sisteme verilmesi planlanıyor. 

JAPONYA İLE ANLAŞMA BOZULDU AMA…

Proje ile ilgili olarak Japonya ile Türkiye arasında 03 Mayıs 2013 tarihinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma" (Uluslararası Anlaşma) ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesine Dair İşbirliği Zaptı” (İşbirliği Zaptı) imzalandı. Ancak Türkiye Japon tarafınca hazırlanan fizibilite raporunun hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşma ile uyum içinde olmadığını belirterek, Japon tarafıyla bu konudaki işbirliğine devam etmeme konusunda mutabık kalındığını açıklamıştı. Teknolojinin tamamı ve finansmanın önemli bir bölümünü sağlayacak Japonya ile anlaşmanın bozulmuş olmasına rağmen verilen ÇED Olumlu kararı ise kafaları karıştırdı.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler