1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Erdoğan: Sinop nükleer santral projesinde istediğimiz noktada değiliz

Erdoğan: Sinop nükleer santral projesinde istediğimiz noktada değiliz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinop nükleer santrali projesinin maliyet ve takvim uyuşmazlığı nedeniyle durduğunu açıkladı.

Erdoğan: Sinop nükleer santral projesinde istediğimiz noktada değiliz

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinop nükleer santrali projesinin maliyet ve takvim uyuşmazlığı nedeniyle durduğunu açıkladı.

Japon ekonomi gazetesi Nikkei’ye röportaj veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinop nükleer enerji santrali projesinde hem maliyet hem de proje takvimi açısından ilk anlaşmayla uyumlu olmayan bir tablo ile karşılaşıldığını söyledi.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Sinop nükleer enerji santrali projesi için istenen noktada değiliz. Japon tarafı tarafından hazırlanan fizibilite çalışması raporu ve maliyet analizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve diğer ilgili kurumlarımız tarafından detaylı olarak incelenmiştir. Hem maliyet hem de proje takvimi açısından ilk anlaşmamızla uyumlu olmayan bir tablo ile karşılaştık” ifadesini kullandı. 

Bununla birlikte Türkiye’nin Japonya ile enerjinin farklı alanlarında çalışabileceğini belirten Erdoğan, “Temiz kömür, yenilenebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, insan kaynakları geliştirme ve ulaştırma projeleri gibi birçok alanda Japonya ile birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

DAHA ÖNCE DE PROJENİN DURDURULACAĞI İFADE EDİLMİŞTİ

Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop Nükleer Santrali’nin Japon Mitsubishi şirketi ile ortak geliştirilmesi planlanıyordu. Japonya'nın liderliğinde kamu ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üstlenilen projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkarak yaklaşık 5 trilyon yene (44 milyar dolar) yükseldiği ve bu durumun, projenin birincil müteahhidi olan Mitsubishi Heavy Industries ve diğer ortaklarının projeyi sürdürmesini güçleştirdiği bildirilmişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler