1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Soğutma sektörü iklim için gerçek alternatifler geliştiriyor

Soğutma sektörü iklim için gerçek alternatifler geliştiriyor

SOSİAD, soğutma sektöründe, küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazlarının alternatiflerinin verimli ve doğru kullanımı için çalışmalarına hız verdi.

Soğutma sektörü iklim için gerçek alternatifler geliştiriyor

Enerji Günlüğü - SOSİAD, soğutma sektöründe, küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazlarının alternatiflerinin verimli ve doğru kullanımı için çalışmalarına hız verdi.

SOSİAD (Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği), küresel ısınma ile mücadele konusunda, Avrupa Birliği’nin çevre ve iklim konularına yönelik finansman birimi tarafından fonlanan “Real Alternatives 4 LIFE projesini tanıttı. Toplantıda küresel ısınmanın vahim sonuçlarına dikkat çekilerek, soğutucu cihazlar ve klimalarda da kullanılan, küresel ısınma potansiyeli yüksek soğutucu akışkan gazların “gerçek alternatifleri”nin yaygınlaşması doğrultusunda proje kapsamındaki çalışmalar anlatıldı.

PROJENİN AMACI GERÇEK ALTERNATİFLERİ DEVREYE SOKMAK

Projenin amacı ‘real alternatives’, yani yani bugün kullandığımız florlu sera gazlarının dünyada kullanılabilecek olan gerçek alternatiflerine güvenli uygulamalarla geçişi sağlamak. Soğutma sektöründe, küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazlarının alternatifleri düşük küresel ısınma potansiyeline sahip ancak yanıcılığı yüksek. CO2, amonyak gibi uygulamalar dünyada halihazırda kullanılan ama, daha doğru ve daha verimli şekilde kullanılması gereken uygulamalar. Dolayısıyla son kullanıcılar ve teknikerlerin yanıcı gazları nasıl kullanacağını, kullanırken nelere dikkat edeceğini bilmesi gerekiyor. Bu da eğitim çalışmalarıyla sağlanıyor.

LIFE başlığı altında AB tarafından desteklenen bir proje olan Real Alternatives 4 LIFE, Türkiye de dahil olmak üzere İngiltere, İtalya, Portekiz, Slovakya, Çekya, Hollanda gibi birçok ülkeye hitap ediyor. Nihai hedef, projenin yaygınlaştırılması. Projenin Türkiye ayağını temsil eden SOSİAD, national lead (ulusal lider) olarak tanımlanıyor.

F-GAZLAR’IN KÜRESEL ISINMA ETKİSİ ÇOK DAHA YÜKSEK

REAL Alternatives 4 LIFE projesinin sosyal partnerleri arasında Türkiye’yi temsilen yer alan SOSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, atmosferdeki CO2 oranının son 3 milyon yılın en üst seviyesine ulaştığına dikkat çekerek, küresel ısınmaya neden olan etkenlerin arasında her ne kadar yüzde 64 oranıyla karbondioksitin başı çektiği görünse de florlu gazların (F-gazlar) CO2’den 23 bin kat daha fazla, çok güçlü bir küresel ısınma etkisi yaratabildiğini kaydetti. Karakuş, “Florlu gazlar (F-gazlar), çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılan insan yapımı bir gaz ailesidir. Atmosferik ozon tabakasına zarar vermediklerinden, genellikle ozon tabakasına zarar veren maddelerin yerine kullanılır. AB’de 2030’a kadar F-Gaz emisyonlarının üçte ikisinin engellenmiş olması hedefleniyor. Avrupa Birliği, küresel ısınmanın 2˚C’nin altında kalabilmesi için birçok eylem planı hazırladı, birçok projeyi destekliyor. Bunlardan biri de; Real Alternatives 4 LIFE” dedi.

PROJE ÜÇ AYAKLI EĞİTİM PROGRAMIYLA İLERLEDİ

Dr. Kadir İsa ise “Real Alternatives 4 LIFE Projesi sürecinin SOSİAD’ın Air Conditioning and Refrigeration European Association-AERA’ya üye olmasıyla başladığını belirterek, online eğitim platformu, eğitim ziyaretleri ve eğitimcilerin eğitimi programı olmak üzere üç ayaklı bir programın çalışmalarına hemen başladıklarını kaydetti. 

2017’de başlayan Real Alternatives 4 LIFE Projesinin 2020’de sona ereceğini belirten İsa sözlerine şöyle devam etti: “Alternatif ve doğal soğutucu akışkanlar uluslararası yönetmelik ve standartların öngördüğü bazı kısıtlamalar nedeniyle yaygınlaşmaya başladı. Ancak temel sorun bu konuda servis verecek olan teknik elemanlar, yeterli bilgiye sahip değil. Projenin genel amacı da önce eğitimcilerin eğitimini verip bu eğitimcilerin de sahada çalışacak olan kişileri eğitmesini sağlamak. Bu proje ile tüm Avrupa çapında 228 bin kişiye bu konuda eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca soğutma sektörünün düşük küresel ısınma potansiyeline sahip alternatif ve doğal soğutucu akışkanlara doğru geçişi, doğru teknikler kullanarak sistemlere müdahale edilmesi ve R32 dahil, CO2, amonyak, hidrofloroolefin denilen soğutkanlara uygun servis yöntemlerinin verilebilmesi hedefleniyor. Friterm Akademi’de düzenlenen eğitimcilerin eğitimi programı sonucunda yapılan teorik ve uygulamalı sınavda başarılı olan 15 eğitimcimiz, yetkili eğitmen sertifikası almaya hak kazandı.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler