1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Soğutmada elektrik kullanımı yüzde 21 azalacak

Soğutmada elektrik kullanımı yüzde 21 azalacak

Enerji Günlüğü - Bina soğutmada elektrik kullanımını yüzde 21 oranında azaltan özel optik yüzeylerle kaplı paneller geliştirildi.Stanford Üniversitesi’nden...

Soğutmada elektrik kullanımı yüzde 21 azalacak

Enerji Günlüğü - Bina soğutmada elektrik kullanımını yüzde 21 oranında azaltan özel optik yüzeylerle kaplı paneller geliştirildi.

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, ışınımsal gökyüzü soğutması yöntemini kullanan ayna benzeri optik bir yüzey geliştirerek soğutma masraflarını ciddi bir şekilde azaltmayı başardı. Paneller, sıcak ve kuru bir iklimde yer alan iki katlı ticari bir binanın soğutmasında kullanılan elektriği yüzde 21 oranında azaltıyor.

Sistem klima sistemine bağlı borulardan geçen suyu, elektriğe ihtiyaç duymadan, sudaki fazla ısıyı yayarak soğutuyor. Özel optik yüzeylerle kaplı paneller, güneş ışığını yüzde 97 oranında geri yansıtırken yüzeydeki termal enerjiyi de atmosfere gönderiyor.

SİSTEM ÜNİVERSİTE ÇATISINDA TEST EDİLDİ

Stanford Üniversitesi’nin çatısında yapılan bir testte paneller borulardaki suyun sıcaklığını ortamdaki hava sıcaklığının 3 ila 5 santigrat altına düşürmeyi başardı. Böylece havalandırma sisteminin elektrik kullanımı da azaltılmış oldu.

Araştırmacılar, sıcak ve kuru bir iklimde yer alan iki katlı ticari bir binanın soğutma sistemini bu panelli sistem ile birlikte modelledi. Bu sistemle yaz aylarında enerji tüketiminin saatte 14.3 megawatt azaltılabileceği görüldü. Bu da binayı soğutmak için kullanılan elektriğin yüzde 21 azalması demek.

TİCARİ SATIŞA HAZIRLIK

Araştırmacılar SkyCool Systems adını verdikleri bir şirket kurarak bu teknolojiyi test etmeye devam edecek ve ticari olarak satışa hazır hale getirecek. Şu anda panellerin standart klima ve buz dolabı sistemleri ile uyumlu hale getirilmesine çalışılıyor. Özellikle veri merkezlerinin bu sistemle soğutulması planlanıyor.

2050’ye kadar, soğutma sistemlerine yönelik talebin on kata kadar artması bekleniyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler