1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Solarda Feed in Tariff out, ihaleler in

Solarda Feed in Tariff out, ihaleler in

Küresel güneş enerjisi pazarında 2020 yılında 95000 MW’lik yeni kurulum yapılması bekleniyor.

Solarda Feed in Tariff out, ihaleler in

Enerji Günlüğü - Küresel güneş enerjisi pazarında 2020 yılında 95000 MW’lik yeni kurulum yapılması bekleniyor. Güneş yatırımlarında teşvik yerine ihaleler yoluyla kapasite tahsisi eğilimi giderek öne çıkıyor.  

GTM Araştırma Merkezi’nin yayınladığı Global Solar Demand Monitor Raporu’da güneş enerjisi yatırımlarında 2015 yılında yaşanan rekorun ardından 2016 yılı için de 66 bin MW’lik yeni kurulum tahmini yer aldı. Bu rakam yıllık solar sistem kurulumunda yüzde 21’lik bir büyüme yaşanacağı anlamına geliyor. 

TEŞVİKLER DÜŞÜYOR, YATIRIM DA YAVAŞLAR

2017 yılında ise dünyadaki en büyük pazarlar konumumda bulunan Çin, Japonya ve İngiltere’nin teşvikleri düşürmesi sonrası küresel büyümenin hızının yavaşlayacağı tahmin ediliyor. GTM analistleri 2020 yılında yıllık 95 GW’lik ilave GES kurulacağını tahmin ediyor. 

GTM Araştırma Merkezi’nin raporunda küresel güneş pazarına ilişkin, bölgesel bazda bazı ayrıntılı analizler de yer alıyor. İşte rapordan küresel güneş pazarına ilişkin bazı notlar: 

Multi GW Pazarları: Şimdiye kadar dünya çapında 13 ülke 2 GW üzerinde GES Kurulu gücüne ulaştı. Rapora göre 2020 yılında bu rakam 20 ülkeye çıkacak.

Avrupa kendisini toparlayacak, Hindistan pazarı büyücek: Bir zamanlar dünya pazarının merkezi olan Avrupa pazarında kısa süreli daralma görülüyor. Yüzde 10’da olan Avrupa’nın küresel pazarındaki yıllık yeni kurulu güç payı, 2020 yılında GTM analistlerine göre yüzde 13’e yükselecek. Hindistan da 2016 yılında yüzde 4 olan bu payın 2020 yılında 10 GW yıllık yeni kurulu güçle beraber yüzde 13’e yükseleceği tahmin ediliyor. Hindistan’ın 2020 yılındaki yeni kurulu gücünün tüm Avrupa’dakine denk olacağı ifade ediliyor. Bununla beraber Hindistan’ın küresel pazarda 2018 yılından itibaren Japonya’yı geride bırakıp üçüncü sırayı alması bekleniyor. 

Japonya küçülmede: Japonya için analistler gelecek yıllarda büyümenin düşmesini bekliyor. 2015 yılında 11,6 GW yeni GES kurulu gücünden sonra 2020 yılına kadar bu rakamın yıllık 3,0 GW’a düşmesi öngörülüyor. 

Latin Amerika'da güçlü büyüme: Latin Amerika solar pazarının 2016 yılında iki kat büyümesi bekleniyor. Meksika‘nın son ihale sonuçları bu ülkeyi Latin Amerika bölgesinde Brezilya kadar önemli bir pazar haline getirecek. 

İhaleler önemli rol alacak: Güneş enerjisinden elektrik üretim maliyetlerinin düşmesiyle GES kurulum izinlerinin ihaleler yoluyla verilmesi eğilimi giderek artıyor. GTM Araştırma Merkezi’nin raporunda 2014 yılında 14 ülkenin ihale yoluyla yeni kapasiteler verdiği ve 2016 yılında ihaleyle kapasite tahsisi gerçekleştirilen ülke sayısının yaklaşık iki katına çıkarak 27’ye ulaştığı not ediliyor. Ayrıca ülkelerin teşvik politikasının giderek daha demode hale geldiği ifadesi de kullanılıyor. Raporda dünya çapında ortalama Feed in Tariff (FiT) rakamlarının yüzde 14 gerilediğine de dikkat çekiliyor. 

Makro GES’ler önde, Mikro GES ler büyümede: GTM’nin raporuna göre 2016 yılında yeni GES kurulu gücünün tahminen yüzde 61’i makro GES’lerden oluşacak. Raporda ayrıca Makro GES ve Mikro GES lerin arasındaki farkın son iki yılda azaldığı yazıyor. Buna neden olarak ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya’da daha çok mikro GES’lerin kurulması gösteriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler