1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma Kolin Termik Santrali açıldı

Soma Kolin Termik Santrali açıldı

Geçtiğimiz yıl üretime geçen Manisa'daki 510 MW kurulu gücündeki Soma Kolin Termik Santrali için resmi açılış töreni düzenlendi.

Soma Kolin Termik Santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz yıl üretime geçen Manisa'daki 510 MW kurulu gücündeki Soma Kolin Termik Santrali için resmi açılış töreni düzenlendi. 

Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Köyü bölgesinde Kolin Enerji tarafından 1,1 milyar dolar yatırımla kurulan 510 MW kurulu gücündeki Soma Kolin Termik Santrali düzenlenen törenle resmi olarak açıldı. Açılış kapsamında düzenlenen törene video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Soma ülkemizin en büyük ikinci yerli linyit yataklarına ev sahipliği yapıyor. 510 MW gücündeki Soma Kolin Termik Santrali yerli kömürün yüksek teknolojiyle buluştuğu güzel bir örnektir" dedi.

1.1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Soma Kolin Termik Santrali'nin maden ve maden sahası ile birlikte toplam 1.1 milyar dolarlık bir proje olduğunu dile getiren Erdoğan "Projeyle yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık gaz ithalatını engelleyeceğiz. Toplam 1500 insanımıza istihdam sağlayan bu yatırım Manisa’nın elektrik tüketiminin dörtte üçünden fazlasını üretecek kapasiteye sahiptir. Açılışını yaptığımız tesisimiz Türkiye’de ve Avrupa’da belirlenen karbon emisyon değerlerini karşılayacaktır. Bu tesis son teknoloji kömür yakma teknolojisinin yanısıra baca gazı arıtma sistemiyle de temiz kömür teknolojilerinde örnek olacaktır” diye konuştu. 

EMİSYONUN YÜZDE 99’UNU TUTUYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için yerli kaynakları çevre ve insan sağlığını koruyarak sonuna kadar kullanmakta kararlı olduklarını belirterek, “İçinde bulunduğumuz Soma Termik Santral tesisimiz Manisa’mızın elektrik ihtiyacının dörtte üçünden daha fazlasını, yani yüzde 77’den fazlasını karşılayacak. Türkiye genelinde yerli kaynaklardan ürettiğimiz elektriğin yüzde 2,1’ini bu santralimizden sağlayacağız” dedi. 

Dönmez tesisin emisyonların yüzde 99’unu tutma kabiliyetine sahip olduğunu da sözlerine ekledi. 

DOĞAL GAZ İTHALAT FATURASINI 150 MİLYON DOLAR DÜŞÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıl üretime geçen Soma Kolin Termik Santrali, bölgeden çıkarılan yıllık 4,7 milyon ton linyiti işleyerek elektrik üretiyor. Manisa’nın elektrik tüketiminin dörtte üçünden fazlasını karşılayabilecek kapasitedeki santral, temiz kömür teknolojilerine sahip. Tesislerin sağladığı istihdam sayısı ise yaklaşık 1500 kişi. Kolin Soma Termik Santrali yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık gaz ithalatını engelleyecek.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler