1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Tancan: Depolamalı GES lisanslarına 11 kat fazla başvuru geldi 

Tancan: Depolamalı GES lisanslarına 11 kat fazla başvuru geldi 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, güneş enerjisi sektörünün sorunlarının çözümü için çaba sarfedeceklerini belirtti.

Tancan: Depolamalı GES lisanslarına 11 kat fazla başvuru geldi 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak sektöre yeni kapasite ilan edeceklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 16’ıncı EIF Gaziantep Enerji Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada özellikle enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak sektöre yeni kapasite ilan edeceklerini açıkladı.

“Her güzelin bir kusuru olduğu gibi güneşin de bir kusuru var” diyen Tancan, “Kontrol edilebilen bir enerji kaynağı değil, değişken bir enerji kaynağı. Bu, şebeke yönetimini biraz sorunlu hale getiriyor. Bu ayıbını ortadan kaldırmaya yönelik Bakanlığımız depolamalı güneş enerjisi başvurularının yolunu açtı. Bu konuda da neredeyse şebekeye bağlanabilecek oranın neredeyse on katı, on bir katı civarında sektörümüz tarafından başvuru yapıldı. Bu başvurular bağlantı imkanları çerçevesinde karşılanabildiği ölçüde karşılanacak. Bağlantı kapasitelerinin bu şekilde karşılanmasından sonra yeniden ne kadar bir bağlantı kapasitesi açıklanabilir, ve bunun doğru yatırımcılarla buluşması için ne tür düzenlemeler yapılmalı da öyle ilan edilmeli üzerinde şu anda EPDK ve Bakanlığımız birlikte çalışıyoruz. Yeni kapasite ilanlarımızı bu koşullarımızı oluşturduktan sonra ilan edeceğiz” ifadesini kullandı. 

"YENİLENEBİLİR EKİPMANLARI DA YERLİ ÜRETİLMELİ”

“Türkiye’nin dünya ortalamasının çok üzerinde bir yenilenebilir enerji kurulu güç ve üretimi olduğunu belirten Tancan, enerji bağımsızlığı için yenilenebilir enerjide ekipmanların Türkiye’de daha yoğun olarak  üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YENİLENEBİLİRİN PAYI %42

Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünün 2023 yılı Temmuz sonu itibariyle 105 bin 135 MW’a ulaştığını ve bunun yaklaşık kurulu gücün yüzde 55’ine tekabül eden 57 bin 689 MW’ının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ifade eden Tancan, elektrik üretiminde de yenilenebilir kaynakların payının %42’ye çıktığını belirtti. Tancan, “Ülkemizde 2014 yılına kadar güneşe dayalı hiç bir elektrik santrali yokken, bugün yaklaşık 10 bin 398 MW’lık kurulu güce sahip toplamda 10 bin 169 adet güneş enerji tesisi var. Bunun 10 bin 131 adedi lisanssız üretici dediğimiz, kendi tüketimini karşılamak için santral kuran yatırımcılardan oluşuyor” dedi.

GÜNEŞTE ULUSAL HEDEF BELİRLENDİ

Tancan Türkiye Ulusal Enerji Planına göre 2025 yılında güneş enerjisinde 17,9 GW, 2030 yılında 32,9 GW, 2035 yılına kadar her yıl ortalama 3,5 GW güneş enerjisi santrali devreye alınarak toplam 189,7 GW toplam kurulu gücün 52,9 GW’nın güneş enerjisi kaynaklı olmasını hedeflendiğini belirtti. 

“SEKTÖRÜN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ”

Fuarların ekipman üreticileri ve hizmet sağlayıcılarının kendi ürettikleri ürünleri tanıtmakta fırsat sunmanın yanında sektörün sorunlarını iletmek için de bir fırsat sunduğunu kaydeden Tancan, “Bakanlığımıza iletmek istediğiniz, sektörümüzün sorunlarıyla alakalı düzeltilmesi gereken, iyileştirilmesi gereken her ne var ise derli toplu bir şekilde bir elden bize iletebilirseniz bu sorunların çözümü için çaba sarfedeceğimizi burdan belirtmekte fayda görüyorum” dedi. 

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü/Gaziantep 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler