1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP mı? Nabucco West mi?

TAP mı? Nabucco West mi?

Enerji Günlüğü - Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz bölgesinden çıkarılan Azeri gazının Avrupa’ya hangi boru hattı projesiyle taşınacağının belirlenmesine...

TAP mı? Nabucco West mi?

Enerji Günlüğü - Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz bölgesinden çıkarılan Azeri gazının Avrupa’ya hangi boru hattı projesiyle taşınacağının belirlenmesine oldukça az bir zaman kaldı. Hem TAP hem de Nabucco tarafında nefesler tutuldu çünkü Şahdeniz II Konsorsiyumu kararını Haziran sonuna doğru verecek. Her iki şirket de Boru Hattı Karar Destek Paketi’ni Mart ayının sonlarında konsorsiyuma sunmuştu.  Şahdeniz Projesi’nin operatörü BP Azerbaycan, gazın hangi şirket tarafından taşınacağın ilişin nihai kararı verebilmek için yeterli veriye sahip olduklarını açıkladı. TAP ve Nabucco’nun konsorsiyuma sunduğu teklifler, teknik, düzenleme, finansal ve diğer önemli unsurları içeriyor.

Nabucco West, Nabucco projesinin daha küçük ölçekli bir bölümünü oluşturuyor. Projeyle birlikte, Türkiye-Bulgaristan sınırından Avusturya sınırına kadar bir boru hattı oluşturulması planlanıyor. Projenin ortakları arasında, BOTAŞ, Bulgaristan Enerji Holdingi, Romanyalı Transgaz, Avusturyalı OMV, Alman RWE ve Macar FGSZ bulunuyor.  Trans Adriatic Boru Hattı (TAP) ise hazar gazını Yunanistan ve Arnavutluk’tan geçirerek Adriyatik Denizi üzerinden İtalya’ya ulaştırmak üzere tasarlandı. Projenin kapasitesi yıllık 10 milyar metreküp. Projenin hissedarları arasında ise İsviçre’den Axpo, Norveçli Statoil ve Alman E.ON Ruhrgas yer alıyor.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler