1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Taşkömürü ve linyit üretenlere 5 yıl destek

Taşkömürü ve linyit üretenlere 5 yıl destek

Enerji Günlüğü -  IV. Grup madenlerden linyit ve taşkömürü çıkaran yeraltı maden işletmelerinin, beş yıllık devlet desteğinden yararlanabilmek...

Taşkömürü ve linyit üretenlere 5 yıl destek

Enerji Günlüğü -  IV. Grup madenlerden linyit ve taşkömürü çıkaran yeraltı maden işletmelerinin, beş yıllık devlet desteğinden yararlanabilmek için en geç iki ay içinde başvurmaları gerekiyor.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, linyit ve taşkömürü çıkaran yeraltı maden işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla söz konusu işletmelere verilecek desteğin usul ve esaslarını belirledi. 

Konuya ilişkin Tebliğ'e göre, destekten Maden Kanunu’nun 2’nci maddesinde sayılan IV. Grup madenlerden linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yeraltı işletme yöntemi ile üretim yapan özel hukuk tüzel kişileri yararlanacak. Ayrıca ruhsat sahasında üretim faaliyetinin ruhsat sahibi şirketçe yapılması gerekiyor.

Yeraltında çalışan işçi başına aylık destek ödenecek. Destek ödemeleri 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren beş yıl süreyle verilecek.

İŞÇİ BAŞINA AYLIK DESTEK

Ödenecek destek tutarının hesaplanması için T(İşverene işçi başına gelen ek maliyet toplamı)=(TA(İki kat asgari ücretin ödenmesi nedeni ile oluşan ek maliyetten, yararlanılan toplam diğer desteklerin farkının çıkarılması sonucu oluşan ek maliyet) + TÇ(Bir işçi için çalışma saatinin azalması sonucu oluşan ek maliyet) + Ti(Tatil gün sayısı artışı sonucu oluşan ek maliyet)) x O(Aylık üretim miktarına bağlı olarak belirlenecek destek katsayısı) formülü kullanılacak.

ÜCRET ÖDENMEDEN DESTEK YOK

Tebliğ”e göre çalışanların ücreti ödenmeden, işletmelere destek ödemesi de yapılmayacak. Ayrıca işin durdurulmasına karar verilen işyerlerinde, işin durdurulması kararının uygulanmasıyla bu kararın kaldırılmasına ilişkin İş Mahkemeleri veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınmış kararların uygulanması arasında geçen sürede destek ödemesi yapılmayacak.

İşletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde, üretim faaliyetlerinin durdurulması ile üretim faaliyetlerine müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede destek ödemesi yapılmayacak. 

İKİ AY İÇİNDKE BAŞVURU ŞART 

İlk defa destek ödemesinden yararlanmak isteyen ruhsat sahipleri başvuruları için, tebliğ kapsamında istenen bilgileri kendilerine verilecek şifre ile elektronik sistemde Genel Müdürlük kayıtlarına girecek. Sistemden alınan çıktılar ruhsat sahibi tarafından imzalanacak ve bu bilgi ve belgeler ile Genel Müdürlüğe başvuru yapılacak. İlk defa destek ödemesinden yararlanmak isteyen ruhsat sahipleri, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren iki ay içinde başvuru yapmak zorundalar. 

DIŞARIDAN KÖMÜR ALIMINA ÖNLEM

Açık ve yer altı üretim yöntemi ile faaliyette bulunulan sahalarda, açık işletmelerden üretilen kömürün yer altı üretimi olarak beyan edilmesinin veya dışarıdan kömür alındığının tespiti halinde, fazla ödenen destek tutarının 10 (on) katı tutarında ceza tahsilatı yapılacak.

Linyit ve taşkömürüne beklenen destek geldi

Önceki ve Sonraki Haberler