1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TESK: Gazdaki ucuzlama vatandaşa da yansımalı

TESK: Gazdaki ucuzlama vatandaşa da yansımalı

Enerji Günlüğü - TESK Başkanı Bendevi Palandöken, benzin, motorin ve otogaz indirimlerini yetersiz bulurken, doğalgazdaki düşüşün de vatandaşa yansıtılmasını...

TESK: Gazdaki ucuzlama vatandaşa da yansımalı

Enerji Günlüğü - TESK Başkanı Bendevi Palandöken, benzin, motorin ve otogaz indirimlerini yetersiz bulurken, doğalgazdaki düşüşün de vatandaşa yansıtılmasını istedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Haziran ayından bu tarafa petrolde yaşanan düşüşün sevindirici olduğunu belirtti. Palandöken, Türkiye'nin söz konusu indirimlerden 4.5-5 milyar dolara yakın bir kâr elde ettiğini vurguladı.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün doğalgaz fiyatlarına da mutlaka yansıtılması gerektiğini savunan Palandöken, "Rusya ile doğalgaz görüşmelerinde sağlanan yüzde 6’lık indirimin Rusya ile görüşülerek daha da arttırma yoluna gidilmeli. Düşürülen bu fiyatlar mutlaka halka da yansıtılmalıdır" dedi.

1 Ekim’den itibaren doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9’luk zammın, petrol ve doğalgazdaki indirime rağmen geri alınmadığını kaydeden Palandöken şöyle dedi:

"Vatandaşlarımızın bu soğuk günlerde zor durumda bırakılmaması için fiyatlarda indirime gidilmelidir. BOTAŞ’ın zararı bahane edilerek fiyatlarda indirime gidilmemesi halkı zor durumda bırakıyor. Fiyatlarda indirim için gerekiyorsa vergilerde indirime gidilmelidir."

Benzin, motorin ve otogaz fiyatlarında uygulanan indirimlerin petrol fiyatlarındaki düşüşün altında kaldığının altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle devam etti:

"Petrol fiyatları 115 dolardan 52-55 dolar aralığına inerek yüzde 52’lik bir düşüş yaşanmıştır. Buna rağmen 4 TL 99 kuruştan satılan 95 oktan kurşunsuz benzin şuan itibariyle yüzde 16 düşüşle 4 TL 19 kuruşa inmiştir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün halkın diğer kesimlerine de yansıması sağlanmalıdır."

Bendevi Palandöken, akaryakıt türlerinden, özellikle motorinde yapılacak yüksek oranlı indirimin, en yüksek fiyat artışının görüldüğü yaş sebze ve meyve fiyatlarının da düşmesini sağlayacağını savundu. Bu indirim bir yandan enflasyonun düşmesine etki ederken, bir yandan da vatandaşın ucuza meyve sebze tüketeceğini vurgulayan Palandöken, "Keza doğalgazda yapılacak indirim ile bu soğuk günlerde üşümemek için halkımız daha çok doğalgaz kullanacaktır. Bunun içinde vergilerde de yapılacak indirimle birlikte piyasalarda bu indirimlerin olumlu etkisi görülecektir" görüşünü savundu.

KAÇAK AKARYAKIT ÖNLENMELİ

TESK Başkanı Palandöken, kaçak akaryakıtın önüne geçilmesiyle de hem devletin aldığı vergilerin artacağını, hem de ürün kullanımı artacağından vergi gelirlerinde bir düşme olmayacağını savundu.

Önceki ve Sonraki Haberler