1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tezgahüstü piyasalar da Şeffaflık Platformu kapsamında olacak

Tezgahüstü piyasalar da Şeffaflık Platformu kapsamında olacak

Elektrik piyasalarında şeffaflığı temin etmek için kurulan Şeffaflık Platformunun kapsamı genişletildi. Tezgahüstü piyasalar da Platform kapsamında olacak. 

Tezgahüstü piyasalar da Şeffaflık Platformu kapsamında olacak

Enerji Günlüğü -  Elektrik piyasalarında şeffaflığı temin etmek için kurulan Şeffaflık Platformunun kapsamı genişletildi. Tezgahüstü piyasalar da Platform kapsamında olacak. 

Organize Toptan Elektrik Piyasalarında Şeffaflığın Teminine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

TEZGAHÜSTÜ PİYASALAR DA ŞEFFAFLIK PLATFORMUNDA 

Daha önce sadece Organize ToptaN Elektrik Piyasalarında şeffaflık düzenlemeleri getirilirken, yeni düzenlemeyle tezgahüstü piyasalar gibi EPİAŞ tarafından piyasa işletim lisansı kapsamı dışında işletilen diğer piyasalarda da şeffaflık hükümleri uygulanacak. 

Bu doğrultuda EPİAŞ, ilgili bütün piyasalardan veriler alarak Şeffaflık Platformu’nda erişilebilir hale getirmekle yükümlü olacak. 

EPİAŞ’IN İSTEDİĞİ VERİLERİ VERMEK ZORUNLU

EPİAŞ, Şeffaflık Platformu’nda yayımlanacak verileri, verilere sahip olan kuruluşlardan Usul ve Esaslara dayanarak isteyebilecek. Veri sahibi kuruluşlar ise talep edilen verileri, zamanında, belirlenen formatta ve doğru bir içerikle Şeffaflık Platformunda paylaşılmak üzere EPİAŞ’a sunmakla yükümlü olacaklar. EPİAŞ Kurul Kararında yer almayan ancak yayımlanmasında fayda gördüğü verileri de Kurumun olumlu görüşünü almak kaydıyla yayımlayabilecek. Öte yandan EPİAŞ, şeffaflık platformunda yayımlanan verilere ilişkin ilave hizmetler için ücret talep edebilecek.

ÇALIŞTAY YILIN SON ÇEYREĞİNDE

EPİAŞ ayrıca, şeffaflıkla ilgili paydaş görüşlerini değerlendirmek için her yıl Ekim ayında düzenlediği Çalıştayı, bundan böyle yılın son çeyreğinde herhangi bir tarihte düzenleyebilecek. 

Değişiklik düzenlemesi, Usul ve Esaslar’ın hukuki dayanağını da değiştirdi. Daha önce sadece Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin “Piyasa katılımcılarına sunulacak veriler” başlıklı 136. Maddesine dayanan Usul ve Esaslar, artık Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası Yönetmeliğinin “Piyasa işletmecisinin sorumlulukları” başlıklı 9. maddesine de dayandırıldı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler