1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. THHP: Alpu Kömür Santrali 11 milyon insanın sağlığını bozacak

THHP: Alpu Kömür Santrali 11 milyon insanın sağlığını bozacak

Temiz Hava Hakkı Platformu, Eskişehir’de yapılması planlanan Alpu Kömürlü Termik Santrali’nin 24 ilde 11 milyonu aşkın insanın sağlığı olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

THHP: Alpu Kömür Santrali 11 milyon insanın sağlığını bozacak

Enerji Günlüğü - Temiz Hava Hakkı Platformu, Eskişehir’de yapılması planlanan Alpu Kömürlü Termik Santrali’nin 24 ilde 11 milyonu aşkın insanın sağlığı olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu büyük ova kapsamında bulunan Alpu Ovasında kurulması planlanan kömürlü termik santrali için hazırlanan ilk Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporunu açıkladı. EÜAŞ’ın Eskişehir’de kurmayı planladığı 1100 MW’lık projenin değerlendirildiği “Eskişehir/Alpu Kömürlü Termik Santrali Sağlık Etki Değerlendirmesi” isimli raporda, santralin halk sağlığı üzerindeki etkisi inceleniyor ve karar vericilere izin süreçlerine sağlık etkisinin dahil edilmesi için öneriler sunuluyor.

Rapora göre, Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santrali (KTS) yapılırsa çalışacağı tahmini 35 yıl boyunca santralin hava kirliliği etkileri Eskişehir ili ile sınırlı kalmayacak. Kömür yakılmasından kaynaklanacak kanserojen ince partikül madde (PM2,5) kirleticisi, rüzgarın etkisiyle Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Sakarya, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere toplam 24 ilde etkili olacak ve 35 yıl boyunca bu şehirlerde toplam 11 milyon insanın sağlığını olumsuz etkileyecek. 

Ayrıca, proje hava kirliliğine bağlı 3200 erken ölüme neden olacak ve sebep olacağı halk sağlığı harcamaları nedeniyle toplam 6 milyar 411 milyon avro sağlık maliyetine yol açacak. Proje kapsamında toplam 419,9 hektar tarım alanı da tarım amacı dışında kullanılarak yok olacak.

SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ MEVZUATTA YER ALMALI

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayımlanan rapor, planlanan projelerin sağlık etkilerinin değerlendirmesinin yapılması konusunda Türkiye’de kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum tarafından yapılacak çalışmaları hızlandırmak için önemli bir örnek olacak. Pek çok ülke tarafından uygulanan Sağlık Etki Değerlendirmesi sürecinin planlanan projelerin halk sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için Türkiye’de de izin süreçlerindeki mevzuat ve uygulamalarda yer alması gerekiyor.

BÜYÜKERŞEN: PROJENİN İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ‘Eskişehir, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla gelişen ve tarımsal kalkınmayı hedefleyen; herkes için eşit erişilebilir, huzurlu ve mutlu bir şehirdir. Şehrimizin verimli tarım arazileri üzerine kurulması planlanan kömürlü termik santral kararının iptali için 7 adet dava açıldı. Kömürlü Termik Santrale karşı, yerel halkımız ile meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu üyeleri arasındaki dayanışma sayesinde büyük bir mücadele verildi. Danıştay; Alpu Termik Santrali’nin özelleştirilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından alınan kararı iptal etti. Bu karar ile hukuk mücadelesinde önemli bir zafer daha kazandık. Temiz Hava Hakkı Platformu'nun hazırladığı ve santralin halk sağlığına olacak etkisini ortaya koyan Sağlık Etki Değerlendirmesi Raporu da bu mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Eskişehir’in geleceği için, kazanılan davalara da uygun olarak projenin iptal edilmesini talep ediyoruz’ ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler