1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. TMMOB’un Akkuyu NGS Raporu yayımlandı

TMMOB’un Akkuyu NGS Raporu yayımlandı

TMMOB, Akkuyu NGS ilgili süreci inceleyen Akkuyu NGS Güncel Durum Raporu’nu yayımladı. 

TMMOB’un Akkuyu NGS Raporu yayımlandı

Enerji Günlüğü - TMMOB, Akkuyu NGS ilgili süreci inceleyen Akkuyu NGS Güncel Durum Raporu’nu yayımladı. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde kurulan Akkuyu NGS İzleme Komisyonu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ile ilgili Güncel Durum Raporunu yayımladı. 

Akkuyu NGS Projesini başından itibaren hukuk ve bilim çerçevesinde takip eden TMMOB, inşaatla ilgili bütün gelişmeleri yakından takip ediyor ve Akkuyu NGS İzleme Komisyonu aracılığıyla raporlandırıyor. Komisyon, bugüne kadar kaydedilen gelişmeleri değerlendirdiği bir rapor hazırladı ve kamuoyuyla paylaştı. 

ÇALIŞMALAR 1970’LERDE BAŞLADI
TMMOB Yönetim Kurulu, Akkuyu NGS İzleme Komisyonu’nu 20 Ekim 2018 tarihinde oluşturmuştu. Komisyon söz konusu raporunu Haziran 2019 itibarıyla hazırladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’de yapımına karar verilen ve bu konuda hükümetler arası anlaşmalar yapılarak, yapımı yasa ile belirlenen ilk nükleer güç santrali olma niteliği taşıyor. Akkuyu’da nükleer santral yapımı için ilk çalışmalar, Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı Yanışlı Mahallesi, Akkuyu mevkiinde yer seçimi yapılarak, 1970‘lerin başında başladı.

İNŞAAT MAHKEMEYİ BEKLEMEDİ
Raporda, atomların taşıdığı yoğun ve yıkıcı güce dikkat çekiliyor ve dünyada yaşanmış olumsuz tecrübeler hatırlatılıyor. Akkuyu NGS Projesi’nin halkın ve uzmanların görüşleri dikkate alınmadan hazırlandığını kaydeden Rapor, ÇED raporunun da usulsüz biçimde alındığını ve santral inşaatının mahkeme kararı beklenmeden başlatıldığını hatırlatıyor. 

İNSAN HAKLARINDAN BİRİ OLAN ELEKTRİK TİCARİ META OLDU
Kısa süre önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel betonunda meydana gelen çatlakların kamuoyunda büyük tedirginlik yarattığını kaydeden Rapor; elektrik kullanımının toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olarak insan hakkı olarak kabul edildiğini; ancak iktidarların elektrik teminini bir kamu hizmeti olmaktan çıkarıp, bir piyasa faaliyeti haline getirdiklerini ve elektriği ticari bir meta haline dönüştürdüklerini öne sürüyor. 

RADYOAKTİVİTE VE MALİ RİSKLER
Rapor kapsamında, Akkuyu NGS Projesi’nin kaza ve radyoaktivite risklerinin yanında, mali sorunlarla da karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Raporda Akkuyu NGS’de üretilecek olan elektriğin, devlet tarafından çok yüksek bir fiyatla satın alınmasının garanti edildiği kaydediliyor. Ayrıca işleyiş ve denetim süreçlerinin belirsizliğini koruduğu; Projenin, teknolojik dışa bağımlılık ve atık meselesi gibi nedenlerle de sorunlu olduğu bildiriliyor. 

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARLA KARŞILAŞTIRMA
Raporda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretme teknolojileri ile nükleer kaynakların elektrik üretiminde kullanımı da karşılaştırılıyor ve gelişmiş ülkelerdeki yönelimler değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeler ışığında Türkiye’de teşvikler verilerek, nükleer santral kurulmasına yönelik eleştiriler getiriliyor. 

Giriş metninde Rapor’un içerdiği bilgilerin tamamının devletin sağladığı verilere; Akkuyu NGS AŞ’nin duyurularına, kamuya yapılan açıklamalara ve uygulamalardan elde edilen verilere dayandığı belirtiliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler