1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TRT’nin elektrik faturalarından aldığı pay tartışılıyor

TRT’nin elektrik faturalarından aldığı pay tartışılıyor

TRT’nin elektrik faturalarından aldığı yüzde 2’lik pay ve bandrol gelirleri kurum gelirlerinin yaklaşık yüzde 87’sini oluşturuyor.

TRT’nin elektrik faturalarından aldığı pay tartışılıyor

Enerji Günlüğü - TRT’nin elektrik faturalarından aldığı yüzde 2’lik pay ve bandrol gelirleri kurum gelirlerinin yaklaşık yüzde 87’sini oluşturuyor.

Sayıştay’ın geçtiğimiz aylarda yayınladığı TRT denetim raporuna göre, kurumun elektrik faturalarından aldığı yüzde 2’lik pay ve bandrol gelirleri kurum gelirlerinin yaklaşık yüzde 87’sini oluşturuyor. Ancak son dönemde Kurumun yayın bağımsızlığı tartışılır hale geldiğinden yeni bir düzenleme yapması gerektiği vurgulanıyor.

SAYIŞTAY ENDİŞELİ

Sayıştay’ın 2012 TRT denetim raporunda kurumun tarafsız yayıncılık yapabilmesi için finansmanın siyasî erkten bağımsız olması gerektiği belirtiliyor. Ancak, seçim döneminde hükümet yanlısı yayınlarıyla dikkat çeken TRT’nin yayın bağımsızlığı da tartışılır hale geldi. Sayıştay’ın geçtiğimiz aylarda yayınladığı TRT denetim raporunda bu konuda önemli tespitler yer alıyor. Raporda elektrik faturalarından aldığı yüzde 2’lik pay ve bandrol gelirlerinin kurum gelirlerinin yaklaşık yüzde 87’sini oluşturduğu belirtiliyor.

Raporda Kanuna göre siyasal erkin söz konusu gelirlerin tutarlarını belirleyen oranları düzenleme konusunda yetkili bulunduğu hatırlatılıyor. TRT’nin yayın bağımsızlığı ve kurumsal özerkliği ile garanti altında olan ve tartışılmayan finans kaynaklarına sahip olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiği vurgulanıyor. Ancak bu konuda bir ilerleme sağlanamadığına dikkat çekiliyor.

TRT’NİN YAYIN BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMALI HALE GELDİ

17 Aralık’taki büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hükümet, emniyet ve yargı teşkilatının yanı sıra TRT’de de büyük çaplı görevden almalar yapmıştı. Söz konusu değişikliklerin ardından TRT’nin yayın politikasındaki değişiklikler kurumun hükümetin yayın organına döndüğüne yönelik eleştirilere de yol açmıştı.

YSK UYARI CEZASI VERDİ

TRT’nin özellikle seçim mitingleriyle ilgili partilere ayırdığı süre çok tartışıldı. TRT’nin yayınlarında AK Parti mitinglerine 13 saat 12 dakika ayrılırken CHP’ye 45, MHP’ye 48 ve BDP’ye de 2 dakika ayırdığı ortaya çıkmıştı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu sebeple TRT’ye uyarı cezası verdi. TRT’nin seçimle ilgili yayınları muhalefetin de sert tepkisine neden oldu.

SAYIŞTAY’DAN YAYIN BAĞIMSIZLIĞI ÖNERİLERİ

TRT’nin yayınlarıyla ilgili tartışmalar sürerken Sayıştay’ın 2012 TRT denetim raporunda kurumun yayın bağımsızlığı için yapılması gereken önerilerin de yer aldığı ortaya çıktı. Hükümetin söz konusu gelirlerin tutarlarını belirleyen oranları düzenleme konusunda yetkili bulunduğu belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Buna karşılık, Anayasa’nın 133’üncü maddesinde, Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi’nde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tavsiye kararı, Avrupa Birliği Amsterdam Sözleşmesi ve kalkınma planlarında öngörülen kamu hizmeti yayıncılığının tanımının yapılması ve kapsamının belirlenmesi, TRT’nin yayın bağımsızlığı ve kurumsal özerkliği ile garanti altında olan ve tartışılmayan finans kaynaklarına sahip olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerekmekle birlikte bu konuda bir ilerleme sağlanamamıştır.”

Raporda, TRT’nin özerklik ve yayında tarafsızlık ilkelerine göre kamu yayıncılığı faaliyetlerini sürdürmesi için finansman kaynağının garanti altına alınması gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda, gelir kaynaklarının siyasi erkten bağımsız ve ekonomik gelişmeler karşısında etkilenmeyecek bir finansman yöntemini sağlayacak yapıya kavuşturulmasının gerekli görüldüğünün altı çizildi.

Kaynak: Zaman- İsa Sezen

Önceki ve Sonraki Haberler