1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. TÜREK 2017 başladı

TÜREK 2017 başladı

Enerji Günlüğü - Rüzgar enerjisinin tüm yönleriyle ele alınacağı 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK2017) Ankara’da başladı.1-2 Kasım 2017...

TÜREK 2017 başladı

Enerji Günlüğü - Rüzgar enerjisinin tüm yönleriyle ele alınacağı 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK2017) Ankara’da başladı.

1-2 Kasım 2017 tarihleri arasında Ankara JW Marriot Otel’de gerçekleştirilecek olan 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK2017) başladı. İki gün boyunca rüzgar enerjisi ile ilgili tüm konular ayrıntılarıyla ele alınacak.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Kongre'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede rüzgar enerjisi özellikle son beş yılda çok hızlı bir gelişim gösterdiğini belirterek, bundan sonra da sektörün önünün açık olduğunu kaydetti.

Sadece rüzgar yatırımları değil aynı zamanda rüzgar endüstrisinin de geliştiğine dikkat çeken Ataseven, sektörün beklediği geriye kalan ihalelerin yapılması, ikinci YEKA hazırlıklarını heyecanla beklediklerini kaydetti. Ataseven ayrıca, 2020 sonu YEKDEM’in netleşmesini de burada beklediklerini ifade etti. 

RÜZGAR EKENİN KAZANÇ BİÇTİĞİ BİR ÜLKE HALİNE GELDİK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise konuşmasında ‘Rüzgar eken yel biçer’ atasözüne atıfta bulunarak, rüzgar ekenin kazanç biçtiği bir ülke haline geldiğimizi söyledi. YEKA yarışmalarıyla 18 proje sonuçlandırıldığını hatırlatan Yılmaz, “Hiç tereddüt etmeden söylemeliyim ki teşvikler amacına ulaşmıştır. Yarışmalar sonucunda eksi fiyat teklifleri de piyasaya güvenin göstergesi olarak okunmalıdır. Bugün rüzgar enerjisi kapasitemiz186 ayrı tesis ile 6300 mw düzeyine ulaşmış durumda.” dedi.

Yılmaz ayrıca, tölerans katsayısı konusunda kamuoyundan eleştiriler aldıklarını ve bu eleştirileri incelediklerini kaydetti. Bu konuda da herkesin görüş ve katkılarını beklediklerini belirtti.

NEGATİF FİYAT DİKKATLE DEĞERLENDİRİLMELİ

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope CEO’su Giles Dickson ise yaptığı açılış konuşmasında, rüzgar ihalelerindeki negatif fiyat tekliflerinin bir yönüyle başarı olduğunu ancak rekabet ve tedarik zinciri gelişimi açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca basit izin ve ruhsat sisteminin olmasının önemine vurgu yapan Dickson, proje geliştiriciler için tek elden bu işlerin yapılmasının çok önemli olduğunu ve yatırımcının önünü görebildiği ölçüde yatırım yapacağını belirtti. Türkiye’deki gelişmeleri de ilgiyle izlediklerini sözlerine ekledi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN MALİYET UYARISI

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) Genel Sekreteri Steve Sawyer ise yaptığı konuşmada, enerji sektörü için artık çok hızlı ve düzeni bozucu büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönemi yaşadığımızı ifade ederek, bu yeni dönemde rüzgar ve güneşin egemen olacağını gördüklerini söyledi. Öngörülebilirliğin son derece önemli olduğuna değinen Sawyer, ulaşım taşımacılık alanlarında da pek çok geliştiricinin tercihlerini elektrikli araçlar yönüne kaydırmaya başladıklarını kaydetti. Dönüşümün dengeli bir şekilde olması gerektiğini belirten Sawyer, “Sanayiyi de zorlamak zayıflatmak istemiyoruz dengeli derken bunu demek istiyoruz” dedi.  

Sawyer, iklim değişikliği sorununa da dikkat çektiği konuşmasında, “Bunun için teknolojimiz var. Bunları yapmazsak bunun maliyeti ne olacak bu çok önemli. Bugünden başlarsak, hasarı azaltabilir ve daha az maliyete katlanmak zorunda kalırız. Türkiye ve dünyada el ele çalışıyoruz ve çalışmaya da devam ediyoruz.” dedi.

ÇEVRENİN DE BİR KALDIRMA KAPASİTESİ VAR

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş da yaptığı konuşmada, çevreye dikkat çekerek, “Nasıl ki insanın bir kaldırma kapasitesi varsa çevrenin de bir kaldırma kapasitesi vardır. O nedenle çevreye çok önem vermemiz gerek. İklim değişikliği ile ilgili tüm protokollere imza atmış ve çevre konusunda çok önemli çalışmalar yapan bir ülkeyiz. Dünya devi şirketler yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermeye başladılar. Petrol zengini ülkeler bile rüzgara bugün çok önem vermeye başladılar. Uzun vadede ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını ve enerji faturasını düşürebilecek olan ye çok önemli olacak. Bütün ye kaynaklarından faydalanma potansiyeline sahiptir. 2023 hedefleri kapsamında  atılan adımlar ile yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirmeye yönelik önemli adımlar atıldı. Rüzgar enerjisi kapasitesi 6500 mw kapasiteye ulaşıldı. 800 MW da kurulum aşamasındadır. Avrupa’da dördüncü ülke konumuna geldi.” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler