1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türk halkı iklim krizinden endişeli ve kamudan çaba bekliyor

Türk halkı iklim krizinden endişeli ve kamudan çaba bekliyor

Türk halkının yüzde 71’i afetlerin arttığını ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor ve kamudan bu konuda yeterli çaba harcamasını bekliyor.

Türk halkı iklim krizinden endişeli ve kamudan çaba bekliyor

Enerji Günlüğü - Türk halkının yüzde 71’i afetlerin arttığını ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor ve kamudan bu konuda yeterli çaba harcamasını bekliyor.

İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı 2019” adlı araştırmaya göre, Türkiye’de her iki kişiden birine göre iklim krizinin etkileri ülkemizde şimdiden hissediliyor, toplumun %61’i ise bu durumdan endişeli. Aynı zamanda toplumun %71’i afetlerin arttığını ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor. Hükümetlerin ve belediyelerin iklim eylemlerini de değerlendiren katılımcıların %55’i bu konuda çaba gösterilmediğini ifade ediyor.

TÜRK HALKI HEMFİKİR

KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, çalışma çerçevesinde kaleme aldığı  “Toplumsal Fay Hatlarından İklim Krizi: Yangın Var” adlı yazıda, Türkiye’nin iklim konusunda belki de başka hiçbir konuda olmadığı kadar ortak bir paydada buluştuğuna dikkat çekerek, “Din ve hayat tarzı temelli kutuplaşmaların derinleştiği bir dönemden geçmemize rağmen, tüm bu kutuplaşmalara karşın iklim değişikliği konusundaki tespit ve endişeler neredeyse kutuplara göre hiç değişmiyor” dedi.

AFETLERDEKİ ARTIŞ HALKIN GÖZÜNDEN KAÇMIYOR

İklim Haber Yayın Yönetmeni Barış Doğru ise “Derinleşen iklim krizi, ülkemizde toplumsal yaşamın her alanında etkilerini gösteriyor ve toplum bunun çok net farkında. Son iki senede yaptığımız anketler, afetlerdeki artışın halkımızın gözünden kaçmadığını ve yeterli bilimsel çalışma olmamasına rağmen afetler ile iklim değişikliği konusunda bağlantı kurulduğunu, toplumun bu konuda son derece kaygılı olduğunu gözler önüne seriyor” açıklamasında bulundu.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

“Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı 2019” araştırması, iklim değişikliğinin Türkiye’de her 10 kişiden en az altısının endişelendiği bir konu olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırmaya göre, toplumun önemli bir çoğunluğu sel ve kuraklık gibi afetlerin arttığını ve bu afetlerin arkasında iklim krizinin olduğunu düşünüyor.
Türkiye’de toplum, merkezi hükümet ve yerel yönetimler arasında ayrım gözetmeden, kamunun iklim krizi konusunda çaba harcamadığını düşünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler