1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk şirketleri Gazprom'a karşı son davayı da kaybetti

Türk şirketleri Gazprom'a karşı son davayı da kaybetti

Gazprom, Türk şirketi Batı Hattı Doğalgaz A.Ş.'nin fiyat anlaşmazlığı için tahkimde açtığı davayı kazandı.

Türk şirketleri Gazprom'a karşı son davayı da kaybetti

Enerji Günlüğü - Gazprom, Türk şirketi Batı Hattı Doğalgaz A.Ş.'nin  fiyat anlaşmazlığı için tahkimde açtığı davayı kazandı.

Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom ile Batı Hattı Doğalgaz A.Ş. arasında Stokholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne kadar giden anlaşmazlık konusunda karar verildiği bidirildi. Gazprom Export LLC, Türk özel sektör şirketi Batı Hattı Doğalgaz A.Ş.’nin doğalgaz ithalat fiyatında iskonto konusunda yaşanan anlaşmazlık sonrası açtığı tahkim davasını kazandı. Stockholm Tahkim Organı oybirliği ile Gazprom'u haklı buldu ve Türk şirketinin yüzde 10.25 indirim talebini reddetti.

TAHKİME GİDİŞ SÜRECİ ÇOK ANLAMSIZDI

Konuyu Enerji Günlüğü'ne değerlendiren medyagünlüğü yazarı Aydın Sezer, kararın bir sürpriz olmadığını belirtti. Gazprom’un bu indirimi o dönemde BOTAŞ ile rekabet edemeyecek konumda olan Türk özel şirketlerine bu imkanı sağlamak için yaptığını ancak daha sonra BOTAŞ’ın bu farkı kapattığını kaydeden Sezer, “ Gazprom artık bu indirime gerek kalmadığını düşündüğü için kaldırdı. Bu şirketlerden Shell ve Bosphorus Gaz dışındakiler tahkime gitti. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi Batı Hattı Doğalgaz A.Ş. davasında da Gazprom’un lehine sonuçlandı. Gazprom Export'un tek taraflı sunduğu bir indirimdi, yükümlülüğü yoktu. Açık söylüyorum, tahkime gidiş süreci de zaten çok anlamsızdı. Tahkim süresinin uzaması işin esprisi oldu” dedi. 

Akfel Gas A.Ş., Avrasya Gas A.Ş., Enerco Enerji A.Ş. ve Kibar Enerji A.Ş. şirketleri hakkında da Mahkeme aynı şekilde Gazprom lehine karar vermişti. Gazprom Export, BOTAŞ'a nazaran bu şirketlere 2015'ten 2016'ya kadar yüzde 10,25 daha düşük fiyattan gaz vermişti. Gazprom Export bu kararından vazgeçip, indirime son verince şirketler 2017 doğalgaz satış fiyatını kabul etmemişler, indirimin sürmesini talep etmişlerdi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler