1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. "Türkiye ana pil üreticisi ve ihracatçısı olabilir"

"Türkiye ana pil üreticisi ve ihracatçısı olabilir"

Küresel ana trendler arasında ilk sıralarda yer bulan batarya teknolojileri alanında Türkiye’nin önde gelen oyunculardan biri haline gelebileceği belirtildi.

"Türkiye ana pil üreticisi ve ihracatçısı olabilir"

Enerji Günlüğü - Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi, CIGRE Türkiye tarafından yapıla Sektör Buluşmalarının ikincisi Kayseri’de gerçekleşti.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz'ün açılışını yaptığı toplantıda konuşan ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat ÖZSOY, milli uçağın bataryasının ASPİLSAN tarafından tasarlandığı bilgisini paylaştı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ENDAM Başkanı Kadri Aydınol, yaptığı dğerlendirmede, Türkiye’nin dünyada önde gelen pil üreticilerinden birisi haline geleceği görüşünü ortaya attı. Katılımcılardan Osman Şahin Köşker ise “Türkiye’den Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’ya büyük bir batarya ihracat imkanı var” dedi.

ADM Elektrik Dağıtım AŞ’den Andaç Kılıç, batarya kapasitelerinin belirlenmesi için kullanım senaryolarına ihtiyaç olduğunun altı çizerken, Prof. Dr. İrfan Alan bataryaların ömrünü, “en zayıf hücrenin belirleyeceğini” söyledi. Katılımcılardan Can Tokcan ise “Depolama sistemleri şebekeler için enerji kaynağı olarak da değerlendirilebilir. Ayrıca, üretimin sürekliliğini de sağlar” diye konuştu.

Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Göktürk Poyrazoglu “Depolama enerjinin zamanda yolcuğudur” ifadeleriyle, bu alandaki çalışmaların geleceğe dair yön belirleyici olduğu görüşünü dile getirdi. Aspilsan’dan Özlem Köylü Alkan, “Pil ve batarya zincirine girdi tedarik edebilmek için kaynak ve ham maddeleri son derece verimli kullanmalıyız” dedi.

Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Toprakçı ise pillerde enerji yoğunluğunun nasıl arttırılacağına odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Patat “Batarya bileşenleri hiçbir şekilde atık haline gelmez. Döngüsel ekonomi içerisinde yeniden değerlendirilir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler