1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye en kirletici madenlere sahip beş ülke arasında yer alma yolunda

Türkiye en kirletici madenlere sahip beş ülke arasında yer alma yolunda

Türkiye'nin planlanan maden projeleri ile en kirletici madenlere sahip beş ülke arasında yer alabileceği kaydedildi.

Türkiye en kirletici madenlere sahip beş ülke arasında yer alma yolunda

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin planlanan maden projeleri ile en kirletici madenlere sahip beş ülke arasında yer alabileceği kaydedildi.

Global Energy Monitor (Küresel Enerji Takipçisi) tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye, Çin, ABD, Polonya ve Özbekistan ile birlikte en kirletici maden projelerine sahip beş ülke arasında yer alıyor. Kömür madenlerinden ortaya çıkan metan gazını değerlendiren ve dünya çapında planlanan 432 kömür madenini inceleyen raporda ayrıca, önlem alınmadığı takdirde  Zonguldak İnağzı-Bağlık kömür madeni, dünyada en çok metan gazı emisyonuna sebep olacak üçüncü maden olarak yer alıyor.

ÇİN, AVUSTRALYA VE RUSYA İLK ÜÇTE

Planlanan kömür madenlerinden en yüksek miktarda metan emisyonuna sahip ülkeler Çin (572 Mt), Avustralya (233 Mt), Rusya (125 Mt), Hindistan (45 Mt), Güney Afrika (34 Mt), ABD. (28 Mt) ve Kanada (17 Mt). Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Polonya ve Özbekistan'da önerilen kömür madenleri, sera gazı emisyonlarının % 40-50'sini metan formunda salabilir ve bu da onları dünyadaki en kirletici kömür madenleri haline getirebilir.

ÖNLEM ALINMAZSA METAN EMİSYONU %30 ARTACAK

Raporda incelenen 432 kömür madenindeki  metan emisyonları azaltılmazsa, mevcut metan emisyonlarına göre yıllık %30 artışla, 13,5 milyon ton (Mt) metan gazı emisyonu olacak. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2014 raporuna göre metan gazı CO2'den 28 kat daha fazla sera gazı etkisi yapıyor.

Rapora göre, şu anda geliştirilmekte olan kömür madenleri 20 yılda 1.135 Mt yıllık CO2 eşdeğeri ve 100 yılda 378 Mt yıllık CO2 eşdeğeri sızdıracak. 20 yıllık bir sürede, tahmini metan emisyonları ABD’deki tüm kömür santrallerinden kaynaklanan yıllık CO2 emisyonlarını aşacak (2019'da 952 Mt).

Önceki ve Sonraki Haberler