1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye enerji verimli konutlara yatırım yapıyor

Türkiye enerji verimli konutlara yatırım yapıyor

Türkiye’de 50 binden fazla aile EBRD tarafından yürütülen TuREEFF programından yararlanarak çevre dostu konutlara yatırım yaptı.

Türkiye enerji verimli konutlara yatırım yapıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 50 binden fazla aile EBRD tarafından yürütülen TuREEFF programından yararlanarak çevre dostu konutlara yatırım yaptı.

EBRD, Avrupa Birliği (AB), İklim Yatırım Fonları (CIF) tarafından fonlanan 350 milyon USD’lik kredi programı ulaştığı sonuçları açıkladı. Buna göre 50,000 aile, EBRD, AB, CIF altındaki Temiz Teknoloji Fonu (CTF) tarafından geliştirilen kredi programı sayesinde, çevre dostu konutlara yatırım yaptı.

Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı (TuREEFF), bireyler, inşaat şirketleri ve enerji tasarruflu ekipman bayilerine kullandırılmak üzere, Garanti BBVA, Şekerbank, Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası’na,350 milyon USD’ye kadar fon sağladı.

2800 kişi çevre dostu konutlar satın almak veya mevcut konutlarını enerji tasarruflu teknolojilerle donatmak içinTuREEFF konut kredileri veya tüketici kredileri kullandılar.

PROGRAM 430 PROJEYİ FİNANSE ETTİ

50,000’i aşkın aile TuREEFF tarafından finansman desteği sağlanan uzman bayilerden satın aldıkları enerji verimli ısıtma veya soğutma sistemleri, pencereler veya beyaz eşyalar ile evlerini yenilediler. Ek olarak, program çevre dostu yeni konut projelerinden, eski binaların enerji verimliliğini arttırmaya ve bayilere kaynak sağlayan satıcı kredilerine kadar değişen çeşitlilikte 430 projeyi finanse etti.

YILDA 29 GWh ENERJİ TASARRUFU SAĞLANDI

TuREEFF’in takip ettiği Yeşil Ekonomi Finansman Programı’nın (GEFF) başladığı 2015 yılında bu yana TuREEFF yatırımları 29.3 GWh/yıl enerji tasarrufu ve 7,390 ton CO2’ye, veya 330,000 ağaca eşdeğer karbon miktarı kadar salımın engellenmesine destek oldu.

Türkiye’de bina sektörünün nihai enerji tüketimindeki payı sanayiyi aşmakta ve konut nitelikli binalar da tüm bina sektörünün %50 elektrik tüketimini gerçekleştiriyor.

HEPİMİZ EKO-TÜKETİCİ OLMALIYIZ

TuREEFF sonuçlarının vurgulandığı forumda konuşan EBRD Türkiye Ülke Başkanı Arvid Tuerkner, “İklim değişiyor ve bununla birlikte bizim hayatlarımız da. Hepimiz, eko- tüketici olmalıyız ve tabii ki buna başlamak için en iyi yer evlerimiz. AB ve CTF fonu katkılarıyla EBRD tarafından geliştirilen TuREEFF, bu değişimi gerçekleştirmek için gerekli kaynağı Türk hanehalkının kullanımına sunmuştur EBRD’nin bu finansman programına öncülük etmekte oynadığı rolden gurur duyuyor ve beraberce eriştiğimiz bu sonuçlara katkısı olan herkesi kutluyorum” dedi.

TuREEFF’in takip ettiği Yeşil Ekonomi Finansman Programı (GEFF) modeli, bugüne dek 26 ülkedeki 140’tan fazla yerel finansal kurum aracılığıyla 130,000 müşteriye yönelik yaklaşık 4.2 milyar EUR EBRD finansmanı sağladı. Bu projeler, CO2 salımında yıllık 7 milyon tondan fazla azalış gerçekleştirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler