1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türkiye yenilenebilir kapasitesini 5 yılda ikiye katlayacak

Türkiye yenilenebilir kapasitesini 5 yılda ikiye katlayacak

Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü yaklaşık 63000 MW’a çıkararak, dünya yenilenebilir enerji kapasitesi sıralamasında 12'nci sırada yer alacağı tahmin ediliyor.

Türkiye yenilenebilir kapasitesini 5 yılda ikiye katlayacak

Enerji Günlüğü - Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü yaklaşık 63000 MW’a çıkararak, dünya yenilenebilir enerji kapasitesi sıralamasında 12'nci sırada yer alacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Kıdemli Analisti Heymi Bahar, Ajansın 2019 Yenilenebilir Enerji raporu çerçevesinde hazırladığı 2024 yılı öngörülerine ilişkin sunumunda, hızlı düşen fiyatlar ve olumlu kamu politikaları sayesinde yenilenebilir enerji sektörüne ilişkin tahminlerin geçen seneye göre %14 yukarı revize edildiğine dikkat çekti. Özellikle AB ülkelerinin uzun dönemli yeni hedef ve ihale takvimlerinin olumlu tahminleri desteklediğini kaydetti.

Sunuma göre, 2019-24 döneminde Türkiye yenilenebilir enerji kapasite büyümesinde dünyada 12. sırada yer alacak. Türkiye’nin bu dönemde yenilenebilir enerji kapasitesi yaklaşık 63000 MW olacak. Türkiye'nin mevcut durumda yenilenebilir enerji kurulu gücü 42000 MW seviyesinde.

TÜRKİYE HİDROELEKTRİKTEN RÜZGAR VE GÜNEŞE GEÇİŞ YAPIYOR

Bu dönemde çevre etkisi ve sosyal zorluklar Türkiye’de hidroelektrik santrallerin büyüme hızını düşürecek ancak rüzgar ve güneş projeleri yenilenebilir enerjinin büyümesinde baş rolü oynayacak. Bu dönemde güneşte kurulu gücün 5100 MW’dan 15100 MW’a çıkması ve bu artışın 3700 MW’ının dağıtık güneş sistemlerinden kaynaklanması bekleniyor. Rüzgarda ise kurulu gücün ise 12900 MW’dan 18800 MW’a çıkması beklenirken, hidroelektrik kapasitesinin de 31000 MW’a çıkması bekleniyor.

GLOBAL BÜYÜMEDE GÜNEŞ BELİRLEYİCİ OLACAK

Önümüzdeki 5 yılda global yenilenebilir kurulu gücü güneş enerjisi önderliğinde 2018'e göre %50 büyüyecek ve 1200 GW seviyesinde yenilenebilir enerji kapasitesi eklenecek. Böylece kurulu güç 3 bin 721 GW’a ulaşacak. Güneş ve rüzgar önümüzdeki 5 yılda dünya elektrik kapasite büyümesinin yüzde 70’ini temsil edecek. Güneş bu kapasitenin yüzde 60'ını tek başına oluşturacak.
Rüzgar ve güneşin dünya elektrik üretimindeki payının bugünkü %7’den 2024 yılında %12’ye yükseleceği kaydedilen sunumda, bazı Avrupa ülkelerinin %40 seviyelerine ulaşmasının şebeke entegrasyonu ve piyasa reformlarını gündeme taşıyacağı belirtildi. 

DAĞITIK SİSTEMLER BÜYÜYECEK

2024’e kadar dağıtık uygulamalar toplam GES büyümesinin yarısı kadar ve neredeyse onshore rüzgarın artışına eşit kapasitede büyüyecek. Düşen güneş maliyetleri önümüzdeki yıllarda dağıtık GES sistemlerine olan yatırımı daha da arttıracak ve dolayısıyla güneşte dağıtık enerji sistemleri bu döneme damgasını vuracak. 2024’te neredeyse her ülkede GES maliyetleri %15-35 düşerek son kullanıcı elektrik fiyatlarının altında olacak. Ticari ve endüstriyel sistemler dağıtık güneşteki büyümenin sebebi olarak öne çıkıyor. Ticari ve endüstriyel sistemler dağıtık GES büyümesinin 2/3’ünden sorumlu olacak.

ÇİN DAĞITIK SİSTEMLERDE DÜNYA LİDERİ OLACAK

2024’e doğru, Çin dağıtık sistemlerin büyümesinin neredeyse yarısını karşılayarak dünya lideri olacak. AB ülkelerinin yeni politikalarla büyüme hızını arttırması ve Hindistan’ın piyasaya hızlı bir giriş yapması bekleniyor. 

FİYATLAR İHALELER İLE BELİRLENECEK

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanacak yenilenebilir enerji projelerinin %70’inin alım fiyatları ihaleler ile belirlenecek. USD 30-50/MWh güneş ve rüzgar için ‘yeni normal’ fiyatlar olarak belirleniyor. 

Yenilenebilir projelerin çoklu gelir modeline doğru evrilmekte olduğuna dikkat çekilen sunumda, yarışma sonuçlarının, yenilenebilir enerji tedarik anlaşmalarının (YETA) ve spot piyasa gelirlerinin projelerin riks analizini dönüştürerek piyasanın olgunlaşmasına katkı sağlayabileceği ifade edildi. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler