1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye’de kömür santrali projeleri azalıyor

Türkiye’de kömür santrali projeleri azalıyor

Türkiye’de planlanan kömürlü santral proje sayısı son bir yılda neredeyse yarı yarıya azaldı.

Türkiye’de kömür santrali projeleri azalıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de planlanan kömürlü santral proje sayısı son bir yılda neredeyse yarı yarıya azaldı.

İklim değişikliği düşünce kuruluşu E3G tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde inşaat öncesi planlama aşamasında olan kömürlü santral projelerinin %73'üne (12,14GW) ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte 12,140 MW kapasiteli kömürlü santral projesine sahip Türkiye’de son yıllarda kömür santrali projelerinde hızlı düşüş dikkat çekiyor. 2015’ten bu yana planlanan projelerin 69 GW kapasitelik kısmı iptal edildi. Bunun 8000 MW’ı ise 2021'in ilk yarısında iptal edildi. Bu ise planlanan projelerin son bir yıl içinde neredeyse yarı yarıya azaldığını ve 2015 yılından bu yana %79 oranında küçüldüğünü gösteriyor.

Rapora göre, uygun maliyetli bir enerji geçiş stratejisi kapsamında, Türkiye'de yeni kömür santrallerine gerek duyulmuyor. Değişen siyasi, ekonomik ve sosyal koşulların bir sonucu olarak, hükümet politikası ve gerçekliğin ayrıştığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin, planlanan kömürlü santral stokunun küresel ölçekte çöküşünden faydalanabileceği ve kalan projelerini iptal edebileceği kaydediliyor.

YENİ KÖMÜR SANTRALLERİNİN SONUNA MI YAKLAŞILIYOR?

Rapor, Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015 yılından bu yana yapımı planlanan yeni kömürlü santral kapasitesinde %76'lık azalma olduğunu ve yeni kömürlü santrallerin sona yaklaştığını ortaya koyuyor.  

Bu durumda, 42 ülke, inşaat öncesi planlama aşamasında herhangi bir projesi kalmadığı için ‘yeni kömür yok’ taahhüdünü vermeye hazır hale geliyor ve 2015’ten bu yana bu taahhüdü veren 41ülkeye katılıyor. Bu ülkeler, BM Genel Sekreteri Guterres'in '2021'e kadar yeni kömür yok' çağrısına birlikte yanıt verebilirler.

PLANLANAN KÖMÜR SANTRALLERİNİN %55’İ ÇİN’DE

Rapor, sadece altı ülkenin harekete geçmesiyle dünya genelinde planlanan proje stoğunun %82'sinin ortadan kaldırılabileceğini tespit ediyor. Küresel ölçekte, yapımı planlanan kömürlü santrallerin %55'i sadece Çin’de, onu Hindistan, Vietnam, Endonezya, Türkiye ve Bangladeş izliyor. Geri kalan projeler 31 ülke arasında daha düşük yoğunlukla paylaşılırken, 16 ülke kömürsüz bir geleceğe erişmekten  sadece bir proje uzakta. Bu ülkeler, yeni kömür yakıtlı enerji üretimi arayışlarını sona erdirmek için küresel eğilimi ve bölgedeki emsallerini takip edebilir.

İlgili Haberler